Vissza a főoldalra

A szabályozás fontosságáról

Lakásunk hőmérsékletéről a beszerelt fűtési rendszer gondoskodik, ugyanakkor minden rendszernek egyik fontos – talán legfontosabb – eleme a fűtésszabályozó, vagy egyszerűbben fogalmazva, a szobatermosztát. Ez a készülék biztosítja, hogy rendszerünk valóban észrevétlenül működhessen, s otthonunk légterét a nap minden szakában megfelelő hőmérsékleten tartsa.

A fentiekből is kitűnik, igen körültekintően kell eljárnunk, amikor a beszerelt, vagy beszerelendő fűtési rendszerünkhöz szabályzó termosztátot választunk. Milyen szempontok szerint tegyük ezt, adódik a kérdés. Számít-e a márka? A drágább valóban jobb is? Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, előbb meg kell néznünk, hogyan működik a fűtésszabályozó.

A termosztát a legoptimálisabb esetben a lakás fűtött légterének egyik referenciapontján helyezkedik el. A készülék a beállított értéket figyeli, s ha ez alá csökken a lakás levegőjének hőmérséklete bekapcsolja a fűtési rendszert, ha e fölé megy, akkor pedig leállítja azt. Jellemző érték az un fűtési hiszterézis, ez az a hőmérséklet különbség, amelyet a termosztát a beállított értékhez viszonyítva figyel, ez az egyszerűbb készülékek esetében általában 0,5-1 fok közé esik, a modernebb, programozható szabályozók esetében ez az érték változtatható. Mint látható, magából a működésből adódóan kulcsfontosságú, hogy a termosztát hogyan vezérli fűtési rendszerünket. A mai energiahordozó árak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy a kazán valóban csak addig működik-e, ameddig szükség van rá, vagy még akkor is fűti lakásunk légterét, amikor az már egyáltalán nem indokolt. Egy rosszul működő, vagy a fűtési rendszerhez nem megfelelően illeszkedő termosztát jelentős összeggel emelheti meg fűtési számlánkat, s szélsőséges esetben akár a készülék meghibásodásához vezethet, idő előtti elhasználódását okozva.

Az eu.bac – vezető nemzetközi épületgépészeti, épületautomatizálási rendszereket gyártó cégek csoportosulása – kutatása szerint az európai energiafelhasználás 40%-át a lakó és középületek fűtése teszi ki. Megdöbbentő szám, főleg annak tekintetében, hogy a környezetszennyezésért elsősorban az ipari termelést teszi felelőssé a köztudat. Az, hogy a lakások és a középületek közel olyan mértékben részesülnek az energiafelhasználásból, mint az ipari termelés, egyértelműen meghatározó tényezővé teszi a szektort a környezetszennyezésért felelős elemek között. Nem elhanyagolható tény tehát ebből a szempontból sem, hogy a lakásokban, közintézményekben működő fűtési rendszerek a lehető legoptimálisabb módon működjenek, biztosítva az ésszerű energiafelhasználást. Az eu.bac véleménye szerint megfelelő és korszerű rendszerek használatával akár negyedére is csökkenthető a köz- és magánépületek energiafelhasználása.

A piacon ma kapható fűtésszabályzók palettája igen széles. Áruk néhány ezertől több tízezer forintig terjed, megtalálhatjuk közöttük az egyszerű manuális típusokat, valamint a legmodernebb technológiát képviselő, programozható, távfelügyeletet is biztosító intelligens készülékeket. Rengeteg neves és névtelen gyártó kínál termosztátot, választani tehát nem könnyű, laikusként talán lehetetlen feladatnak tűnik a legjobb megoldást megtalálni. Ami ebben az esetben is ajánlatos, forduljunk szakemberhez.

Cégünk ajánlatában a fűtési rendszerek valamennyi eleme megtalálható, így természetesen a fűtésszabályzók széles palettája is. A REMEHA B.V. 1935-óta van jelen a fűtési rendszerek piacán, a majd egy évszázados tapasztalat egyértelműen garanciát jelent a legmagasabb szakmai kompetenciára, ezért a lehető választás otthona fűtési rendszerének valamennyi elemét cégünk termékkínálatából választani.

iSense szabályozó qSense szabályozó c-Mix szabályozó
iSense szabályozó qSense szabályozó c-Mix szabályozó

A REMEHA szabályozói között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb készüléket, egyúttal pedig – amennyiben a fűtési rendszer többi eleme is termékkínálatunkból kerül ki – garanciát nyújtanak arra, hogy fűtési rendszere a lehető legenergiatakarékosabban fog működni.

Szabályozóink a legszélesebb kínálatot biztosítják, az egyszerű és olcsó készüléktől a professzionális, jövőbe mutató műszaki színvonalat képviselő, szolár rendszerekhez is illeszkedő készülékekkel bezárólag mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb választást.

Termékeink jelentős részét teszik ki a korszerűbb színvonalat képviselő, digitális termosztátok. Ezek között megtalálhatja az egyszerűbb kivitelűeket –  Remeha qSense digitális termosztátok -, valamint a huszonegyedik század technológiáját képviselő, programozható szabályzókészülékeket: Remeha iSense időprogramozású termosztátot, az időjárásfüggő szabályozásra alkalmas Remeha c-Mix modullal akár több fűtési körre is. Amennyiben a legkorszerűbb technológiát képviselő szolár rendszerünkhöz kíván szabályzókészüléket választani, a speciálisan ehhez a technológiához kifejlesztett RemaSol szolár szabályzónkat ajánljuk figyelmébe.

További hasznos információk:
Energiatakarékos fűtési rendszerek
Fűtéskorszerűsítés korszerű hőtermelőkkel
Kondenzációs kazán

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<