Vissza a főoldalra

ECODESIGN 2015

Két európai uniós rendelet (direktíva) alapján 2015. szeptember 26. után már csak olyan helyiségfűtő és kombinált (fűtés és melegvíz-termelés) készülékek, valamint vízmelegítők hozhatók forgalomba, amelyek a rendeletekben részletezett szigorú energiahatékonysági és a hangteljesítmény-szintre előírt követelményeknek megfelelnek. A nitrogén-oxid-kibocsátási határértékekre vonatkozó szabályozás „csak” 2018. szeptember 26-án lép hatályba.

A rendeletek a klímaváltozás problémáját akarják kezelni, annak lelassítását szolgálják illetve igyekeznek az energiafelhasználási szokásokat a környezetre kedvező módon átalakítani. A 20-20-20-as célkitűzés értelmében Európa az 1990-es szinthez képest

 • 20%-kal mérsékelni kívánja az üvegház hatást okozó gázok kibocsátását
 • 20%-kal csökkenteni kívánja az általános energiafelhasználást
 • 20%-kal növelni kívánja a megújuló energia részarányát az összenergia fogyasztáson belül

 

A 813/2013EU és a 814/2013EU rendeletek a legfeljebb 400 kW mért (névleges) hőteljesítményű helyiségfűtő és kombinált fűtőberendezések (813/2013EU), valamint a vízmelegítők és a 2000 liternél kisebb űrtartalmú melegvíz tároló tartályok (814/2013EU) környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali, illetve üzembehelyezési követelményeket állapítják meg.

 

Mit jelent ez a Remeha termékekre nézve?

 

A gyárban gyártott legfeljebb 400 kW mért (névleges) hőteljesítményű helyiségfűtő és kombinált fűtőberendezések, valamint és a 2000 liternél kisebb űrtartalmú melegvíz tároló tartályok meg kell, hogy feleljenek a minimális elvárt energiahatékonysági követelményeknek – amelyeknek a Remeha lakossági termékek teljes köre megfelel.
Egyúttal energiahatékonysági besorolást kell, hogy kapjanak (a 70kW hőteljesítmény alatti hőtermelők és 500 liter alatti HMV tárolók), amiről a fogyasztókat a termék csomagolásán címkével kell tájékoztatni.

kep_1

A címkék már biztosan ismerősek a mosógépek, hűtőgépek területéről.

Központi fűtési termékekre vonatkozóan az alábbi információt kell tartalmazniuk:

 A berendezés funkciója

 • helyiség fűtés
 • HMV készítés és teljesítményadatok

Energiafelhasználás

 • helyiség fűtés
 • HMV
 • az energiafelhasználás magyarázata
 • mért hőteljesítmény
 • zajszint

kep_2_energy_label

 

A címke alapján a kazánok és melegvíz tároló berendezések energiaosztályokba sorolódnak ugyanúgy, mint a mosógépek, vagy hűtőszekrények. Milyen energiaosztályba tartoznak a Remeha kondenzációs kazánok?

Minden Remeha kondenzációs kazán A energiaosztályba tartozik.

Minden kombikazán további A osztályú besorolást kap HMV termelő berendezésként is.

 

Mi a helyzet a hagyományos kazánokkal?

 

kep_3 Mivel ezek a berendezések nem felelnek meg a minimálisan elvárt energiahatékonysági követelményeknek, nem kaphatnak A-osztályú besorolást. Ennek következtében nem gyárthatóak 2015. szeptember 25-e után az Európai Unióban.

 

Mit tartalmaz az energia címke a kazánokon?

 

 • márka és típusmegjelölés
 • fűtési energiaosztály
 • HMV energiaosztály
 • HMV teljesítmény
 • energiaosztály
 • zajszint
 • teljesítmény (kW)
 • részterhelésen való üzemmód lehetősége
 

 

Itt jegyezzük meg, hogy a hőszivattyúk, szabályzók, melegvízkészítő berendezések és kapcsolt energia termelő berendezések energiacímkéi ettől eltérő, az adott berendezés jellemzőit legmegfelelőbben leíró tulajdonságokat tartalmazzák. A+ és A++ besorolást csak a megújuló energiákat hasznosító illetve kapcsolt energiatermelést megvalósító berendezések illetve rendszerek kaphatnak.

További tudnivaló, hogy nem csak az egyes termékek, hanem a különböző termékekből összeállított rendszerek is kapnak energiacímkét. A „rendszercímke” adatait a rendszert összetevő termékek egyedi adataiból, szabványosított számítási eljárással határozzák meg.

Ilyen rendszer lehet például egy fűtő kazán, amelyet

 • külön szabályzóval
 • napkollektoros rendszerrel
 • hőszivattyúval

építenek egy rendszerbe.

rendszer1

 + 

Névtelen

 

 

Mit mutat a rendszercímke?

– alaprendszer megjelölése (pl fűtőkazán)

+
– napkollektor
– melegvíztároló
– szabályzók
– HMV termelés

kep_4_energy_label

 

Ki állítja ki az egyes címkéket?

 

– termékcímke: gyártó (Remeha)
– rendszercímke : gyártó (amennyiben a gyárban összecsomagolt rendszerről van szó)
– kivitelező (amennyiben egyedi elemekként beszerzett rendszerösszetevőkről van szó)

 

Szezonális energiahatékonyság

 

A direktíva értelmében megváltozik ősztől a hatásfok számítás módja is, és eltűnnek a 100% feletti – most a kondenzációs kazánok esetében előforduló – hatásfokok. Az új számítás égéshőre történik, szemben a most alkalmazott fűtőértékre történő számítással, tehát a kondenzáció során felszabaduló energia beleszámítása sem tudja az elméleti maximális 100% fölé vinni az értéket.
A szezonális energiahatékonyság számítással abból indulunk ki, hogy az idő 85%-ban részterhelésen működnek a fűtési berendezések (ált. 30%-on). Csak a fennmaradó időszakban üzemelnek teljes teljesítménnyel.
Az új számítási móddal reálisabb számokat kapunk – és tudnunk kell, hogy a direktíva által meghatározott minimális energiahatékonysági követelmények – 86%-os hatásfok — ezen elv alapján lettek kialakítva.
A fentiekből is látható, hogy az új szabályozásnak kizárólag a ma ismert legkorszerűbb, kiváló minőségű berendezések felelnek meg. A helyiségfűtő gázkazánok körében pedig csakis a kondenzációs kazánok.

<