Vissza a főoldalra

A kazánok biztonságos indítása

Az ősz kezdetét  jelző  első néhány hideg napban általában elég gyorsan túl vagyunk a fűtési szezon indításán, de a fűtőberendezések, kazánok  – hála a menetrendszerűen beköszöntő vénasszonyok nyarának -,  általában november közepéig sehol nem üzemelnek teljes kapacitással.  A korszerű kazánok, kondenzációs kazánok beindítása sokszor csak egy gombnyomást igényel.  A hosszú nyári leállás során viszont bekövetkezhetnek olyan események, melyek veszélyeztethetik fűtésünk megbízható, folyamatos működését, így az indítás előtt érdemes néhány alapvető ellenőrzést elvégezni. Ha már túl vagyunk a kazán szezon kezdeti indításán, akkor sem késő az alábbi lépéseket elvégezni.

Sentinel Jetflush 4
Jetflush magasnyomású öblítőberendezés
A kazán beindítása előtt feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a füstgázok elvezetése biztonságosan megoldott. Ellenőriztessük kéményünket szakemberekkel, és szükség esetén tisztíttassuk ki azt. A kéményünkbe sokféle szennyeződés kerülhet (építési törmelék, madártetem stb.), melyek mind akadályozzák a füstgázok megfelelő kiáramlását.
Érdemes ellenőriznünk továbbá a kondenzvíz megfelelő elvezetését is.

Mielőtt a kazánt beindítjuk, ellenőrizzük a tüzelőanyag csatlakozását. Gázüzemű kazánoknál az esetleges gázszagra figyeljünk a központi gázcsap megnyitását követően, amely hibás tömítésre utalhat.

Fontos a kazán megfelelő szintű feltöltését is ellenőrizni. Nyitott tágulási rendszerek esetében a kazán mellett lévő töltő-ürítő csonk segítségével töltsük fel vízzel a tágulási tartályt egészen addig, amíg a levezető cső végén nem szivárog a víz. Zárt tágulási rendszernél nyomásmérő jelzi a megfelelő feltöltöttséget. A kazánok 1,5-2 bar nyomás mellett üzemelnek, minimális feltöltöttségi szintjük 1 bar lehet. A feltöltés itt is a töltő-ürítő csonk segítségével történhet.

A fűtés hatékonyságával kapcsolatban fontos a rendszerben keringő víz minősége. Túl friss, kemény és nem megfelelő kémhatású víz használata esetén vízkövesedés és elektrokémiai korrózió is előfordulhat. Több cég kínál megoldást a fűtési rendszerek hatékonyságának javítására és annak megőrzésére. A Spiroangyal hálózat szakemberei különböző adalékanyagokkal mossák át a fűtési rendszert, ezáltal biztosítva annak tökéletes működését. A víz minőségét vízkő- és korrózióképződés elleni inhibitorral biztosítják, mely alkalmas alumínium rendszerösszetevők védelmére is.
A fűtés hatékonyságával kapcsolatban fontos továbbá, hogy milyen fizikai állapotban van a teljes fűtési rendszer. Új megoldások telepítése során idegen anyagok kerülhetnek a fűtéscsövekbe (szerelési törmelék, fémforgács, kenőanyagok stb.), régi rendszereknél pedig iszap, korróziós üledék és vízkő akadályozhatja a tökéletes működést. A Spiroangyal hálózat által használt iszapeltávolító és rendszertisztító folyadékok lebontják és diszpergálják a korróziós folyamatban keletkező törmeléket, eltávolítják a zsíros és olajos szennyeződéseket, valamint az építési törmelékeket. Az adalékanyagos kezelés így hatékonyan állítja helyre a rendszer hőleadását.
Spiroangyal

A korszerű kazánok, kondenzációs kazánok több biztonsági ellenőrző berendezéssel vannak ellátva, így nem megfelelő működés esetén azonnal leállítják a rendszert. Első indításkor arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a biztonsági berendezések megfelelően működnek-e. Indításkor figyeljünk a lángra, mivel a robbanásszerű gyulladás komoly problémára utalhat. Ha a felfűtés során a víz hőmérséklete eléri a 90 °C fokot, és az égő továbbra sem kapcsol le, az szintén meghibásodásra utal.

Kézrátétellel ellenőrizzük a keringető-szivattyú megfelelő működését. Ha érezzük a szivattyú rezgését, és ha az a fűtés beindulását követően hamarosan átmelegszik, rendben működik. Ha a szivattyú nem indul és a kazán is hamarosan leáll, nagy valószínűséggel megszorult. Az indítást követően elengedhetetlen a rendszer termikus légtelenítése. A fűtőrendszerben lévő oxigén és egyéb gázok – amellett hogy zajossá teszik a rendszert -, csökkentik annak hatékonyságát és növelik a korrózió veszélyét. A légtelenítés első lépéseként fűtsük fel a rendszert a maximális hőfokra, majd ezt követően kapcsoljuk le a kazánt. A vízben lévő gázok így nagyjából fél óra alatt tökéletesen kiválnak a vízből és a fűtőkör legmagasabb pontjára jutnak. Az itt található légtelenítő szelep segítségével tudjuk a felgyülemlett gázokat eltávolítani. Automata légtelenítő szelepek esetén a légtelenítéssel nincs további tennivalónk, manuális szelepeknél csavarhúzó segítségével kell kiengednünk a fölösleges gázokat a rendszerből. Ha nem pusztán szezonális újraindításról van szó, hanem valami matt a teljes rendszerben vízcsere történt, a légtelenítési folyamatot legalább háromszor ismételjük meg, mivel a második és harmadik felfűtést követően is gázok válhatnak ki a vízből.

Ha a légtelenítést követően a fűtés hatékonyan és csendesen üzemel, már csak a radiátorszelepeket érdemes ellenőrizni. A hagyományos szelepeket többször csavarjuk ki és be, hogy ezzel is gátoljuk a vízkő lerakódást. Ha a szelepek nem mozdulnak, valószínűleg cserélni kell őket a vízkövesedés miatt.

Termosztatikus szelepeket csak úgy tudjuk ellenőrizni, hogy az adott fűtőtest melegszik-e avagy sem. Ha a szelep nem nyit vagy nem zár, valószínűleg besült a nyár folyamán. Ebben az esetben a szabályozó termosztát kerekét húzzuk le a szelepről, és fogóval mozgassuk meg a szelepzárat.

További hasznos információk:
Kondenzációs kazánok
Energiatakarékos fűtési rendszerek

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<