Vissza a főoldalra

Melegvíz tárolók a Remehától

A fűtési rendszerekbe építhető, indirekt fűtésű melegvíz tároló berendezések több funkciót láthatnak el.

Alap helyzetben önmaguk nem melegítik a vizet, az a fűtőberendezés dolga – ezzel különböztethetők meg a háztartásokban nagy általánosságban használt villanybojlerektől.

A fűtési rendszerben feladatuk több rétű lehet: egyrészt összegyűjthetik a különböző fűtőberendezések által melegített vizet a rendszer számára – ekkor puffer tárolókról beszélünk; illetve a használati melegvizet (HMV) tárolhatják a közvetlen emberi fogyasztásra: ivóvíz, konyha, fürdőszoba vízellátás ára. A két típusú tároló között alapvető különbség a belső felületkezelés: értelemszerűen fűtési víz tárolása esetén nincs szükség kiemelt higiéniai előírások betartására, míg ivóvíz tárolására csak Inox, vagy belülről zománcozott felületű tárolók alkalmasak.

A puffertárolók az összes melegvizes központi fűtőberendezéshez alkalmazhatók, függetlenül attól, hogy szilárd tüzelőanyagú vagy gáztüzelésű kazánról, hőszivattyúról vagy szolárberendezésről van szó. A tárolási kapacitást az egyedi igények szerint kell megválasztani. Alkalmazhatók hozzájuk kiegészítő berendezések, mint például hőcserélők, vagy utólag beépíthető elektromos fűtőtestek.

A melegvíz tárolók több kivitelben készülhetnek: 1 vagy 2 beépített hőcserélővel /csőkígyóval, esetleg kombi kivitelben, egybeépítve a fűtési puffer tárolóval.

A legjobb hatásfokkal a rétegtöltésű tárolók használhatók. Ezek külső lemezes hőcserélőn keresztül vannak fűtve, aminek előnye a gyorsabb felfűtési idő és a folyamatos akár kombi üzemmódban történő HMV ellátás. A rétegtárolók esetében nem az egész víztömeg kerül felmelegítésre, hanem fokozatosan, rétegekben, csak a felső vízrétegek, ahonnét a vízelvétel is történik. Ennek köszönhető, hogy gyorsabban áll rendelkezésre használati melegvíz és kevesebb energiaráfordítással kielégíthető a melegvíz igény. Ilyenek beépített tárolós fali vagy álló kondenzációs kazánjaink (Calenta 25L, Calora 25 100HL és Calora 25 220SHL).

Fontos szempont lehet, hogy a gyártó kifejezetten a fűtőberendezéshez fejlesztette a tárolót (pl Aqua ES család), így a kazánnal való összeépítéshez kész csatlakozásokkal rendelkeznek, és méretük alkalmazkodik például az adott kazán alá történő beépítéshez.

A beépített csőkígyós tárolók esetében a csőkígyók más rendszerre csatlakoznak, 2 csőkígyó esetében akár két külön rendszerre is. A nagy fűtőfelületű csőkígyós tárolók (pl. GBS család) különösen alkalmasak kondenzációs kazánokat tartalmazó fűtési rendszerekhez.

A két csőkígyót tartalmazó tárolókat (pl HT ERR család) pedig praktikusan be lehet építeni szolár rendszerek alkotó elemeiként.

Melegvíz tároló
Remeha Aqua ES

Melegvíz tároló
GBS bojlercsalád

Melegvíz tároló
HT-ERR tárolók

Kifejezetten szolár rendszerekhez is fejlesztenek tárolókat: ezek tartalmazzák a szolár melegvíz készítéshez szükséges valamennyi komponenst. A tárolókat kifejezetten erre az alkalmazásra tervezték, különösen ügyelve a szigetelés jó minőségére, ami ezáltal minimálisra csökkenti a hőveszteséget. Ilyen a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező Eco Skin 2.0 hőszigetelési megoldás HMV és puffer tárolókhoz is.

Speciális alkalmazásokhoz a nagyobb gyártó külön megoldásokat hoztak létre.

Ilyen például a kombinált rétegtároló, amely egy beépített inox gégecsövet tartalmazó puffertartály, fűtési rendszerekbe A rendszer előnye, hogy átfolyós rendszerben történik a HMV készítés (nincs pangó víz, legionella probléma), amennyiben biztosított a folyamatos hőbevitel. A tárolóra tetszőleges számú és rendszerű hőtermelő köthető, amivel elérhető a melegvíz ellátás és fűtés egyidejűleg.

Egy másik jól használható speciális tároló a „tároló a tárolóban” típusú álló réteges szolártartály egy fűtési puffertartály és egy használati melegvíz tároló kombinációjaként.

A puffer tárolón belül egy zománcozott melegvíz tároló is megtalálható, amin keresztül a melegvíz ellátás biztosított, miközben az összes hőtermelő besegít az elkészítésben, legyen az akár szolárrendszer, hőszivattyú, szilárd tüzelésű- és kondenzációs kazán. A rendszer előnye a helytakarékos telepítés és rugalmas használat a teljes fűtési rendszer szempontjából.

További hasznos információk termékeinkkel kapcsolatban:
Kombi kazán
Tárolós kazán
Melegvíz tároló
Kondenzációs kazán
Fűtő kazán

<