Vissza a főoldalra

Melegvíz tárolók a Remehától

A fűtési rendszerekbe építhető, indirekt fűtésű melegvíz tároló berendezések több funkciót láthatnak el.

Alap helyzetben önmaguk nem melegítik a vizet, az a fűtőberendezés dolga – ezzel különböztethetők meg a háztartásokban nagy általánosságban használt villanybojlerektől.

A fűtési rendszerben feladatuk több rétű lehet: egyrészt összegyűjthetik a különböző fűtőberendezések által melegített vizet a rendszer számára – ekkor puffer tárolókról beszélünk; illetve a használati melegvizet (HMV) tárolhatják a közvetlen emberi fogyasztásra: ivóvíz, konyha, fürdőszoba vízellátás ára. A két típusú tároló között alapvető különbség a belső felületkezelés: értelemszerűen fűtési víz tárolása esetén nincs szükség kiemelt higiéniai előírások betartására, míg ivóvíz tárolására csak Inox, vagy belülről zománcozott felületű tárolók alkalmasak.

A puffertárolók az összes melegvizes központi fűtőberendezéshez alkalmazhatók, függetlenül attól, hogy szilárd tüzelőanyagú vagy gáztüzelésű kazánról, hőszivattyúról vagy szolárberendezésről van szó. A tárolási kapacitást az egyedi igények szerint kell megválasztani. Alkalmazhatók hozzájuk kiegészítő berendezések, mint például hőcserélők, vagy utólag beépíthető elektromos fűtőtestek.

A melegvíz tárolók több kivitelben készülhetnek: 1 vagy 2 beépített hőcserélővel /csőkígyóval, esetleg kombi kivitelben, egybeépítve a fűtési puffer tárolóval.

A legjobb hatásfokkal a rétegtöltésű tárolók használhatók. Ezek külső lemezes hőcserélőn keresztül vannak fűtve, aminek előnye a gyorsabb felfűtési idő és a folyamatos akár kombi üzemmódban történő HMV ellátás. A rétegtárolók esetében nem az egész víztömeg kerül felmelegítésre, hanem fokozatosan, rétegekben, csak a felső vízrétegek, ahonnét a vízelvétel is történik. Ennek köszönhető, hogy gyorsabban áll rendelkezésre használati melegvíz és kevesebb energiaráfordítással kielégíthető a melegvíz igény. Ilyenek beépített tárolós fali vagy álló kondenzációs kazánjaink (Calenta 25L, Calora 25 100HL és Calora 25 220SHL).

Fontos szempont lehet, hogy a gyártó kifejezetten a fűtőberendezéshez fejlesztette a tárolót (pl Aqua ES család), így a kazánnal való összeépítéshez kész csatlakozásokkal rendelkeznek, és méretük alkalmazkodik például az adott kazán alá történő beépítéshez.

A beépített csőkígyós tárolók esetében a csőkígyók más rendszerre csatlakoznak, 2 csőkígyó esetében akár két külön rendszerre is. A nagy fűtőfelületű csőkígyós tárolók (pl. GBS család) különösen alkalmasak kondenzációs kazánokat tartalmazó fűtési rendszerekhez.

A két csőkígyót tartalmazó tárolókat (pl HT ERR család) pedig praktikusan be lehet építeni szolár rendszerek alkotó elemeiként.

Melegvíz tároló
Remeha Aqua ES

Melegvíz tároló
GBS bojlercsalád

Melegvíz tároló
HT-ERR tárolók

Kifejezetten szolár rendszerekhez is fejlesztenek tárolókat: ezek tartalmazzák a szolár melegvíz készítéshez szükséges valamennyi komponenst. A tárolókat kifejezetten erre az alkalmazásra tervezték, különösen ügyelve a szigetelés jó minőségére, ami ezáltal minimálisra csökkenti a hőveszteséget. Ilyen a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező Eco Skin 2.0 hőszigetelési megoldás HMV és puffer tárolókhoz is.

Speciális alkalmazásokhoz a nagyobb gyártó külön megoldásokat hoztak létre.

Ilyen például a kombinált rétegtároló, amely egy beépített inox gégecsövet tartalmazó puffertartály, fűtési rendszerekbe A rendszer előnye, hogy átfolyós rendszerben történik a HMV készítés (nincs pangó víz, legionella probléma), amennyiben biztosított a folyamatos hőbevitel. A tárolóra tetszőleges számú és rendszerű hőtermelő köthető, amivel elérhető a melegvíz ellátás és fűtés egyidejűleg.

Egy másik jól használható speciális tároló a „tároló a tárolóban” típusú álló réteges szolártartály egy fűtési puffertartály és egy használati melegvíz tároló kombinációjaként.

A puffer tárolón belül egy zománcozott melegvíz tároló is megtalálható, amin keresztül a melegvíz ellátás biztosított, miközben az összes hőtermelő besegít az elkészítésben, legyen az akár szolárrendszer, hőszivattyú, szilárd tüzelésű- és kondenzációs kazán. A rendszer előnye a helytakarékos telepítés és rugalmas használat a teljes fűtési rendszer szempontjából.

További hasznos információk termékeinkkel kapcsolatban:
Kombi kazán
Tárolós kazán
Melegvíz tároló
Kondenzációs kazán
Fűtő kazán

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<