Vissza a főoldalra

Fontos szempontok új kazán vásárlása előtt

Az energiaárak folyamatos növekedése miatt a családok jövedelmük egyre nagyobb hányadát költik közüzemi díjakra. Így a lakosság részéről egyre fokozottabban jelentkezik az igény a fűtési rendszerek átalakítására, korszerűsítésére, az alternatív energiák felhasználására. Főként az egekig emelkedő földgáz ára segítette elő az utóbbi 1-2 évben az energiatakarékos fűtési rendszerek, berendezések előtérbe kerülését. Már a 2008-as évben észlelhető volt, hogy a kazánok piaca is a magas komfortfokozatú, gazdaságos termékek felé fordult, ami egyértelműen a kondenzációs készülékeket jelenti. A piacon ma elérhető energetikai beruházások (hőszigetelő vakolatrendszer, nyílászárók cseréje, napelemek, napkollektorok, hőszivattyú) közül a leggyorsabban megtérülő befektetés egyértelműen a meglévő fűtőberendezés kondenzációs kazánra történő cseréje. Mielőtt azonban bárki is belevágna, hogy kiválassza a megfelelő kondenzációs kazánt fűtési rendszeréhez, mindenképpen gondolja végig igényeit. A kazán kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy igényeinknek megfelelően a választott kazánnak milyen szerkezeti elemei vannak, milyen a szabályozástechnikája, és ha anyagi keretünk engedi, bátran kombináljuk alternatív megoldásokkal (napkollektor, hőszivattyú, stb.), hisz így még több energiát takaríthatunk meg. A kazán teljesítménye is fontos, ehhez ismernünk kell a lakás pontos hőszükségletét, épületgépész tervező szakember segítségét kérve.

Kazáncsere előtt mindenképpen át kell nézetni a rendszer állapotát, és az új készülék felszerelése előtt a rendszert többször, és alaposan átmosatni, majd korszerű vízkezelést alkalmazni (pl.Spiroangyal).
Az alábbiakban néhány olyan szempontot kívánunk bemutatni, amit fontos szem előtt tartani a kazán kiválasztásakor.

Hatásfok

A kondenzációs kazánok annál magasabb hatásfokkal működnek, minél alacsonyabb a kazánba visszatérő fűtővíz hőmérséklete és minél magasabb a füstgáz harmatponti hőmérséklete. Harmatponti hőmérséklet alatt indul meg a kondenzáció, a füstgázban lévő vízgőz lecsapódása, a rejtett hő hasznosítása és ezen keresztül a kazán hatásfokának rohamos javulása. A füstgáz harmatponti hőmérséklete a tüzelőanyag összetételétől és a levegőfeleslegtől függően 53-57 °C között mozog. Ha a kazán hőcserélője jó hővezető-képességű anyagból készül, 50 °C alatti visszatérő fűtővíz-hőmérsékletnél már megindul a kondenzáció. Annál intenzívebb lesz, minél alacsonyabb ez a vízhőmérséklet. Mivel padló- és falfűtésnél a visszatérő vízhőmérséklet mindig jóval 50 °C alatt van, e fűtési rendszereknél nagyon jó, 108% körüli hatásfokkal számolhatunk.

Hatásfok Grafikon

Téves az a nézet, amely szerint radiátoros fűtésnél nincs kondenzáció, és ezért csak padló-, ill. falfűtésnél érdemes kondenzációs kazánt alkalmazni. Radiátoros fűtésnél is minden esetben van kondenzáció, ha 50 °C alatt van a visszatérő fűtővíz hőmérséklete. Ha a nemzetközi és a magyar előírások szerint is ajánlott 75/65/20 °C-ra méretezik a radiátorokat, csak -5 °C-nál alacsonyabb külső hőmérsékletnél nincs kondenzáció, a többi esetben igenis van.. Ez azt jelenti, hogy a magyar éghajlati viszonyok mellett, a fűtési szezon több mint 90%-ában kondenzációs üzemben működik a kazán. A régebben szokásos 90/70/20 °C-ra méretezett radiátoroknál a fűtési szezon mintegy 60-70%-ában számíthatunk kondenzációs üzemre. Ha figyelembe vesszük a szokásos túlméretezést és az utólagos épület-hőszigeteléseket, ablakcseréket, még ennél is jobb a végeredmény a 90/70/20 °C-ra méretezett radiátoroknál, így régi, nem kondenzációs kazánokra tervezett rendszerek esetén is javasolt a kondenzációs kazánra való csere.

A kondenzációs üzem szempontjából a legkedvezőtlenebbek a feltételek a HMV-előállításnál. Itt átlagban 98-100%-os hatásfokkal számolhatunk. Megjegyzendő, az utóbbi időben már nagy hőcserélő felülettel rendelkező, ún. kondenzációs indirekt fűtésű tárolókat ajánlanak és forgalmaznak, amelyeknél jelentős kondenzációs hőnyereséget lehet elérni. Kis épületek, lakások esetében gyakori probléma, hogy a kis terjedelem és a jó hőszigetelés miatt a fűtés mindössze néhány kilowatt készülék teljesítményt kíván, viszont a használati melegvíz előállítás miatt minimum 18, de inkább 24 kW-os készüléket kell beépíteni. Ilyen esetben a hagyományos kombi készüléket a jelentkező kis fűtési teljesítményre leszabályozni nem lehet, továbbá fűtési üzemmódban mindig alacsony részterhelésen, tehát gyenge hasznosítási fokkal fog működni. Kondenzációs üzemű kombi készülékből viszont nyugodtan beépíthető a használati melegvíz előállításhoz szükséges nagyobb (18 vagy 24 kW) hőteljesítményű, a fűtési üzemben jelentkező alacsony kiterheltség mellett a hasznosítási fok csak javul. A melegvíz állandó és egyenletes kifolyási hőmérséklettel áll rendelkezésre a véghasználó számára.

Szabályozás

A legjobb kazánok sem tudnak teljesítményt szabályozni, ha a szabályozás módja nem ideális, vagy nem használunk külső időjárás-követő szabályozót. A dinamikus (automatikus) szabályozás nagyban hozzájárul a jobb kazánhatásfokhoz. Szabályozott égővel egzakt módon igazítja a teljesítményt a mindenkori hőigényhez automatikusan és fokozatmentesen. A hagyományos kazánokhoz képest a kondenzációs készülékek jobban modulálnak. Ezzel szemben a hagyományos készülékek égője részterhelés mellett (ki-be kapcsolva) dolgozik, ezáltal sok, energiaigényes égőindításra van szükség. A folyamatos szabályozású üzemmódon keresztül az égő kevesebb ideig van nyugalmi állapotban. Ennek előnyei: kevesebb készenléti hőveszteség, kevesebb energiafelhasználás, kevesebb környezeti terhelés, kevesebb költség. A hőntartást a külső hőérzékelő jelei alapján a szabályozó automatika elvégzi, így elkerüli a gyakori ki-bekapcsolást, mely jelentősen rontja a kazán hatásfokát. A megfelelően kiválasztott szabályozóelektronika nemcsak a gázkazán, hanem a csatlakoztatott melegvíz tároló felügyeletét is képes ellátni és olyan fejlett kényelmi funkciókkal rendelkezik, mint az időprogramozás, távműködtetés, szabadság-, party program, stb.

Fali / álló kazán; hőközpont

A lakások adottságait figyelembe véve több megoldást választhatunk attól függően,  mennyi a rendelkezésre álló szabad felület a készülék elhelyezésére, illetve mi a helyiség funkciója, ahová a kazánt telepítjük. A leg helytakarékosabb megoldás egy átfolyós kombi fali kazán, mely szinte ma már bárhova beépíthető, legyen az akár fürdőszoba, konyha esetleg előszoba vagy szükség szerint a kazán szekrénybe is telepíthető. A kombi gázkazánok kiválasztása a kazánok fűtési teljesítménye és melegvízhozama alapján történik. A fali fűtő kazánok elhelyezés is hasonló itt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a használati meleg vizet biztosító tárolónak is helyet kell hagyni célszerűen a kazán mellett vagy alatta térfogattól (80-300 literig) függően. A legkompaktabb megoldások a beépített tárolós kazánok, melyekből létezik fali illetve álló kialakítás is. A fali kivitel általában 40 literes tárolót tartalmaz, míg az álló kazánba 100, 160 vagy 220 literes (ez utóbbi már szolár rendszerre is előkészített) rétegtöltésű tároló van beépítve. Ezek a készülékek elhelyezés szempontból a legkedvezőbb tulajdonságúak. Az álló változatban a kazán és a tároló közös esztétikus burkolat mögé van beépítve, ezáltal gyorsabban is telepíthetők. Tehát tárolós megoldás esetén a melegvízhozam mellett a letárolt és azonnal rendelkezésre álló melegvíz-mennyiség is választást befolyásoló tényező.

Calenta 40L
Calenta 40L

Calora
Calora

Szervizelhetőség

A kazánok egyik fontos tulajdonsága a gyors és könnyű szervizelhetőség, ami gyorsabb javítást tesz lehetővé, csökkentve a szervizes munkával töltött idejét. Az átgondolt kialakítású készülékek biztosítják az alkatrészek könnyű cserélhetőségét, valamint nem igénylik a kazánok oldalról történő megbontását. Ez a beépítési lehetőségeket tovább javítja, hiszen a kazán telepítésekor jelentős oldal távolságot nem kell tartani a kazántól.

További hasznos információk:
Fűtéskorszerűsítés korszerű hőtermelőkkel
Energiatakarékos fűtési rendszerek
A fűtéskorszerűsítés gazdasági hatásai
Kazáncsere

<