Vissza a főoldalra

A fűtéskorszerűsítés gazdasági hatásai

Harmadával csökkentheti a rezsit a fűtéskorszerűsítés

A VilággazdaságOnline múlt heti számában hívja fel olvasói figyelmét a fűtéskorszerűsítés gazdasági előnyeire, illetve a jövő évre tervezett beruházások megkezdésének aktualitására. Idézik az OTP Lakástakarék frissen végzett modellszámításainak eredményét, amely kimutatja, hogy az elavult, régi, alacsony hatásfokkal működő fűtési rendszerek lecserélésével, korszerűsítésével akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az ingatlanok energiafelhasználása, ami egy fűtési szezonban akár 50-75 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet. A számítások szerint az ilyen beruházások megtérülése 4-10 év között mozoghat, és már most érdemes elkezdeniük az előkészítő munkákat azoknak, akik tavasszal belevágnának a korszerűsítésbe.

Az idézett szakértő kiemeli, hogy a hőtermelő berendezések cseréjénél a hatásfoknövelés mellett a megfelelő szabályozás kiépítése biztosítja a gazdaságos üzemeltetést, hiszen beállíthatóvá válik, hogy a fűtőkészülék mindig az éppen szükséges energiát adja le. Így azonos komfortérzet mellett egy jó hatásfokú fűtőberendezéssel és jól beszabályozott rendszerrel akár 20-30 százalékkal csökkenhet az energiafelhasználás.

További megtakarítás érhető el, ha a használati meleg víz előállításának módját is korszerűbbre cseréli az ingatlantulajdonos. „Ez a családi házaknál elsősorban napkollektor alkalmazásával lehetséges, ami a meleg víz előállításához szükséges energiafelhasználást akár 60 százalékkal is csökkentheti” – mondja a szakember. Tapasztalataik szerint így összességében egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással 50-75 ezer forintos megtakarítás érhető el egy fűtési szezon alatt.

Az energetikai korszerűsítések általában nyílászárócserét és épületszigetelést is magukban foglalnak, ezek után azonban mindenképpen szükséges a fűtési rendszert is korszerűsíteni, hiszen ez utóbbi a korszerűsítés legkevésbé költséges és leghamarabb megtérülő eleme, amely a legjobban előhozza a korábbi két beruházás által nyújtott előnyöket.

A cikk utal rá, hogy egy társasházi lakás és egy családi ház esetében is hasonló arányú energiamegtakarítást lehet elérni a fűtési rendszerek felújításával, bár előbbi esetben sokkal behatároltabbak a korszerűsítési lehetőségek. Itt főként a megfelelő fűtőkészülék és hőleadási mód – radiátoros fűtés, padló-, fal-, mennyezetfűtés – kiválasztása, valamint a szabályozás eredményezhet a pénztárcán is érezhető megtakarítást.

Az írás aktualitását az adja, hogy a fűtéskorszerűsítéssel járó engedélyeztetési eljárások viszonylagos hosszadalmas volta miatt az előkészítő munkákat érdemes már a fűtési szezon alatt elkezdeni. A beruházások kivitelezési ideje nem túl hosszú, általában egy hét alatt be lehet fejezni őket, ezért azokat érdemes a tavasztól-őszig tartó időszakra ütemezni.

A teljes cikk elolvasható a következő linken:

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/harmad

<