Vissza a főoldalra

A kazánhatékonyság növelése

kazán nem tartozik azon háztartási berendezések közé, amit elég csak felszerelni és a továbbiakban nem kell rá figyelmet fordítani.  Az új fejlesztésű szabályzók, a rendszeres karbantartás, a szigetelés állapotának ellenőrzése mind komoly megtakarítást  eredményezhetnek – elsősorban a  régebbi berendezések esetében.Álljon itt néhány ötlet:

A megújuló energiák alkalmazása kétség kívül címlap téma. De míg ezek alkalmazását minden fórumon bátorítják főleg új építések esetén, a tény az, hogy 2050-ben az épületpark több mint 60%-át már most meglévő épületek adják majd, sőt ezek túlnyomó többsége olyan lesz, amely  1985 előtt épült.  Éppen ezért, ha a károsanyagkibocsátást a megkövetelt  szintre akarjuk leszorítani az elkövetkezendő évtizedekben, létfontosságú, hogy a már meglévő épületekkel és berendezésekkel számoljunk. Akár több mint 10%-os energiamegtakarítás is elérhető pusztán rendszeres karbantartással és csekély összegű fejlesztéssel.

Szabályzók

A megfelelő szabályzó alkalmazása nagyon fontos. A szabályzásban mindenképpen játsszanak szerepet az alábbi szempontok: folyamatos szabályzás valved zone control, termosztátok és időzítés. Minden további finomítás többlet megtakarítást hoz.

iSense szabályozó
iSense szabályozó

Szigetelés

A kazánszigetelés elöregedése főleg régebbi készülékeken a betáplált energia hasznosításakor akár 10%-os veszteséget is eredményezhet. A szigetelést cserélni kell, amint öregedésre mutató  jelek jelentkeznek. Ugyanez vonatkozik a kapcsolódó csővezeték szigetelésére. A szigetelések állapota karbantartás alkalmával ellenőrizhető. is.

Fordulatszám szabályzott ventilátorok és szivattyúk

Kondenzációs készülékek esetében fordulatszám szabályzott ventilátor alacsonyabb fordulatszámot tesz lehetővé kisebb légáram esetén. A ventilátor fordulatszámának 10%-os csökkentése a ventilátor energiafelhasználásában 20%-os megtakarítást eredményezhet, a 20%-os csökkentés pedig akár 40%-os energiaszükséglet csökkenést.

Felszerelhetők állítható fordulatszámú szivattyúk is, amelyek igény szerint állítják be a rendszeráramot. Ezzel a szivattyú energiafelhasználásának 25-50% -t megtakaríthatjuk. A Remeha Calenta kazáncsalád már ilyen szivattyúval szerelve készül a gyárban.

Karbantartás

Csak hatékony karbantartás biztosítja a kazán legjobb hatásfokon való üzemelését. Átfogó karbantartást évenként kell végezni, ideális esetben a fűtési szezon kezdete előtt. (A karbantartással kapcsolatos tudnivalókról szóló részletes leírásunkat lásd itt)

Amennyiben például az égés körülményei nem megfelelők, főleg, ha nincs elegendő levegő, az égési oldalon korom képződik a hőcserélőn. Ez szigetelő hatást fejt ki és akadályozza a hőátadást a víz felé. 1mm-es koromréteg 10%-kal növeli ugyanolyan hőleadás mellett a kazán energiafelhasználását.

Kemény vizű területeken a vízkő rakódik le a hőcserélő vízoldalára. Ez ugyanúgy szigetel, szintén akadályozva a víz felé történő hőleadást. 1 mm-es vízkőréteg 7%-os energiafelhasználási növekményt jelent ugyanolyan hőleadás mellett. Leghatékonyabban a vízkövet vegyszeres úton lehet eltávolítani, amely kezelést szakember végezze évenkénti gyakorisággal. Erre szakosodtak kifejezetten a Spiroangyal szolgáltatásban résztvevő szakcégek, de a Remeha szervizhálózat is szívesen nyújt segítséget.

További hatékonyságnövelő tényezők:

–    kazánok léptetése
–    termofejek alkalmazása a radiátorokon
–    időjárás követő szabályozás
–    opitmalizált bekapcsolás / leállás
–    fűtési időszak programozása
–    épületfelügyelet
–    a fűtési rendszer decentralizációja a hosszú vezetékszakaszok szükségességének elkerülése érdekében

A kazánok léptetése azt teszi lehetővé, hogy két vagy több kazán esetén a hőigény változásával párhuzamosan kapcsoljanak be vagy ki a kazánok. Így nem csak a kazánok hatásfokát lehet maximalizálni, hanem az energiafelhasználást és a kazánok elkopásának mértékét is csökkenteni lehet.

Az időjárás követő szabályozás lehetővé teszi, hogy a kazán előre menő hőmérséklete a külső hőmérséklet, vagy az épületben uralkodó hőmérséklet függvényében változzon. Az időjárás követő szabályzás egy külső érzékelő és egy, a kazánon belüli érzékelő kommunikációján alapszik, a kazán előre menő vízhőmérsékletét úgy állítva be, hogy a kazán kikapcsolása miatt ne vesszen el energia.

Időjárás követés megoldható keverőszeleppel is hasonló módon, azzal a különbséggel, hogy a hőeladókhoz eljuttatott víz hőmérsékletét az előre menő és visszatérő víz keverésével szabályozzák az előremenő hőmérsékletének állítása helyett.

Az optimalizált bekapcsolás egy algoritmus, amely az épület felfűtését a használatba vételt megelőző utolsó olyan időpontban kezdi el, amikor még a beállított feltételek megvalósíthatók. Az optimalizált leállás pedig olyan algoritmus, amely az épület fűtését a legelső pillanatban leállítja, amikor még fenntarthatók a beállított feltételek a használat befejezéséig.

Léptetéssel 5-10%-os energiamegtakarítás érhető el. Általános használatú épületek esetében pedig az optimalizált be- és kikapcsolás szintén 5-10%-ot jelent.

 

További hasznos információk:
Energiatakarékos fűtési rendszerek
Fűtéskorszerűsítés korszerű hőtermelőkkel
Remeha kondenzációs kazánok

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<