Vissza a főoldalra

Kombi kazánok a Remehától

A kombinált gázkazánok igen elterjedtek ma Magyarországon. Népszerűségüknek több oka is van. A kombi készülékek egyszerre biztosítják az adott lakás fűtését és használati melegvíz ellátását, valamint helyigényük is jóval kisebb, mint az egyéb, több készülékből álló megoldásoknak. Mivel egyetlen készülék látja el a fűtést és a melegvíz biztosítását, olcsóbb a kezdeti beruházás és általában a szervizköltségek is alacsonyabbak, mint több készülékes megoldás esetén.
A kombi gázkazánok mind kéményes, azaz nyílt égésterű, mind turbós, zárt égésterű kivitelben kaphatóak. Manapság már a zárt égésterű megoldás az elterjedtebb, mivel jóval biztonságosabb. Ebben az esetben a kazán egy megfelelő csövön keresztül a szabadból nyeri az égéshez szükséges levegőt, valamint az égéstermékek is egy külön csövön keresztül, ventilátor segítségével távoznak. A balesetveszély teljesen kizárt, hiszen a kazán égéstere nem érintkezhet a lakás légterével, így a tökéletlen égés következtében esetlegesen előforduló mérgező szén-monoxid sem kerülhet a lakásba. Ma már kondenzációs kombi kazánok is megjelentek a piacon, melyek az egyik leggazdaságosabb megoldást biztosítják a fűtéssel és a használatimelegvíz előállításával kapcsolatban, melyek szintén turbós, zárt égésterű készülékek.

Kombi kazán
Tzerra Plus kombi kazánok

Kombi kazán
Avanta Plus kombi kazán

Kombi kazán
Calenta kombi kazánok


Előnyök és hátrányok

A bevezetőben felsorolt előnyökön kívül (egy készülék, kisebb helyigény, kedvezőbb szervizköltség stb.) a kombi kazánok legfőbb előnye a gazdaságos használati melegvíz előállítás.  A tartályos vízmelegítőkkel szemben, melyek  állandó hőmérsékleten tartják a melegvizet és hőveszteség esetén akkor is ráfűtenek, ha nincs melegvíz fogyasztás, a kombinált kazánok csak azt a vízmennyiséget melegítik, amire éppen az adott pillanatban szükség van. Ez jelentős energiamegtakarítás lehet a háztartások számára. További előny, hogy a melegvíz – egy rövid várakozási idő után – folyamatosan rendelkezésre áll. Mindezt a kombicirkók egy átfolyó melegítő megoldással biztosítják, melynek lényege, hogy a készüléken átáramló hidegvizet akkor kezdi el felmelegíteni a kívánt hőfokra – általában egy szekunder lemezes hőcserélőn keresztül – amikor arra éppen szükség van, azaz megnyitottuk a melegvíz csapot.

Az előnyök mellett a kombi kazánok néhány kedvezőtlenebb tulajdonsággal is rendelkeznek, de ezek alig észrevehetőek, illetve a technológia fejlődésével kiküszöbölhetőek. A kombi kazánok egyszerre csak egy feladatot képesek ellátni, tehát fűtési időszakban, ha használati melegvízre van szükség, a kazán csak az átfolyó vizet melegíti, a fűtési rendszer számára ez idő alatt nem ad energiát. Ez természetesen alig észrevehető, hiszen a melegvíz vételezésének ideje alatt a megfelelően beállított fűtési rendszerben nem következhet be drasztikus hőmérséklet csökkenés.

A régebbi készülékeknél további hátrány lehet, hogy a melegvíz hőmérséklete az átfolyó víz áramlásának sebességétől függ, azaz attól, mennyire nyitjuk meg a melegvíz csapot. Ha lassabb az áramlás, az átfolyó víz több időt tölt a kazánban, így jobban felmelegedhet. Az esetenként eltérő vízhőmérsékletek zavaróak lehetnek zuhanyzáskor, vagy egyszerre több melegvíz vételezésekor. A mai modern készülékek egy beépített szabályzókör segítségével tartják állandó értéken a kifolyó víz hőmérsékletét. Ezek a készülékek természetesen drágábbak, hiszen ehhez szabályozható lángra és kimeneti oldali áramlás- és hőérzékelőkre van szükség.

Beépített rétegtárolós megoldások

A kombi kazánok legnagyobb hátrányaként azt szokták felróni, hogy az átfolyó rendszer miatt néha akár fél percet is várni kell a megfelelő hőmérsékletű melegvízre. Erre a problémára kínálnak tökéletes megoldást a legmodernebb, beépített rétegtárolós kombi kazánok. A beépített tárolónak köszönhetően a melegvíz megnyitását követően azonnal megfelelő hőmérsékletű víz folyik a csapból. Így az egyszerűen falra szerelhető, egy egységből álló, gazdaságos, átfolyós rendszerű kombi kazán képes biztosítani szinte azt a komfortfokozatot, amely egy külső tárolóval ellátott hőközponti megoldástól várható.


Méretezés, karbantartás

Mint minden fűtési rendszer kialakításánál, a kombi kazánok telepítésénél is elengedhetetlen a megfelelő előzetes méretezés. A megfelelő teljesítményű kombi kazán kiválasztásánál elsősorban a becsült szükséges melegvíz mennyisége a meghatározó. Az átfolyós üzemű melegvíz előállításához szükséges teljesítmény szinte mindig meghaladja a szükséges fűtési teljesítményt. Legelterjedtebb a 24 kW-os készülék, de kaphatóak 28 kW-os és 32 kW-os kombi kazánok is. A megfelelő teljesítményű kombi kazán telepítéséhez kérje szakember tanácsát!
A gázüzemű fűtési megoldásoknál nélkülözhetetlen a rendszeres karbantartás. Ez alól a kombi kazánok sem kivételek. A legfontosabb a nyílt égésterű, kéményes kazánok rendszeres ellenőrzése, a tökéletlen égésből visszamaradt mérgező égéstermékek kiküszöbölése miatt.
A zárt rendszerű turbós kazánok esetében is fontos a rendszeres ellenőrzés, karbantartás, hiszen ott is kerülhet szennyeződés az égéstérbe, amely jelentősen csökkentheti a kazán teljesítményét, amely növeli a gázfogyasztást.

További hasznos információk termékeinkkel kapcsolatban:
Tárolós kazán
Melegvíz tároló
Kondenzációs kazán
Fűtő kazán

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<