Vissza a főoldalra

Kondenzációs kazán a Remehától

Áttekintés a kondenzációs kazántechnikáról:

A legmagasabb követelményeknek is minden tekintetben megfelelő, kitűnő minőségű és hosszú élettartamú kondenzációs kazánok 1978-as megjelenése a Remeha gyárhoz kapcsolódik és igazi előrelépést jelentett a kazántechnikában.
A kondenzációs technika lényege, hogy a forró füstgázban jelenlevő vízgőzt lecsapatja és a halmazállapot változás során felszabaduló rejtett hőt is fűtésre használja. A maradék lehűlt égéstermék a külső térbe jutva sokkal kevésbé kártékony, mint az eddig ismert elődök esetében. A kondenzációs kazánok már mindenképpen zárt égésterű berendezések, tehát saját külső levegő ellátással rendelkeznek, így az égéshez nem használják a lakótér levegőjét. Az égéstermékek nem kerülhetnek vissza a lakás légterébe, megszűnik a szén-monoxid mérgezés veszélye.
A modern kondenzációs kazán nem csak az energiafogyasztás szempontjából jelent előrelépést. A fűtés hatékonysága jóval alacsonyabb beruházási költség mellett jóval nagyobb mértékben növelhető, mint a nyílászárók cseréjével vagy a lakás szigetelésével.
Éppen ezért ár-érték arányt tekintve a legkedvezőbb, leggyorsabb és leggazdaságosabb energetikai beruházás számunkra a kondenzációs kazán.

Tekintse meg a Remeha kondenzációs kazánokat:

Kondenzációs kazán
Tzerra Plus kombikazánok

Kondenzációs kazán
Avanta Plus kombikazán

Kondenzációs kazán
Calenta kombikazánok

Biztonság: A legmagasabb! A szénmonoxid veszély a zárt égéstér miatt kizárható.
Megtakarítás: Kiemelkedő! (A gázszámla akár 30 százalékkal csökkenhet)
Hatásfok: A legmagasabb!

A kondenzációs kazán hatásfoka:

A hőtermelő (kazán, cirkó) megvásárlásnál nem árt, ha tudjuk a hatásfok és az éves hatásfok közötti különbséget. Amíg a hatásfok a kazán vagy cirkó névleges terhelésénél mért érték, az éves hatásfok a fűtési üzemviszonyok figyelembe vételével mért éves átlag. Egy jól méretezett – az épület hőveszteségéhez illesztett – kazán a fűtési szezonban csak igen rövid ideig, általában egy-két napig működik teljes terheléssel. A fűtési időszak nagyobb részében a fűtőberendezés és a hőtermelő is csak fél, vagy annál kisebb terhelésen üzemel. A hagyományos kazánok csökkentett terhelés mellett – ún. részleges kiterheltségnél – alacsonyabb, sőt gyakran lényegesen alacsonyabb hatásfokkal működnek, mint teljes terhelésnél. A részterheléshez tartozó hatásfok, más néven hasznosítási fok a részterhelés mértékétől függően változik.

Az 1. grafikonon sok éves meteorológiai mérések statisztikai adatai alapján egy átlagosnak tekinthető fűtési szezon fűtőberendezés kiterheltségi (részterhelési) értékei láthatók. A fűtési szezon 210 – 240 napjából alig néhány napig kell a berendezésnek 100% közelében lévő terheléssel dolgoznia, a szezon nagy része 50% kiterheltség alatti üzemelést kíván. A következő 2. grafikonon három különböző kazán hatásfokának – amit a teljes terheléshez tartozó hatásfoktól megkülönböztetésül hasznosítási foknak nevezünk – változása látható a részterhelés, vagyis a kiterheltség függvényében. Kondenzációs kazán
Kondenzációs kazán Az előző két görbe segítségével képezhetjük az éves hatásfokot: a fűtési szezon valamennyi napjához tartozó kazán kiterheltség értékének kazán hasznosítási fokát összeadva, majd osztva a fűtési napok számával az éves (átlagos) hatásfokot kapjuk eredményül. Ez a szám tehát nem egyetlen üzemállapothoz tartozó érték, hanem a fűtési szezon sajátosságait, nagyobb részt csökkentett terhelésen történő üzemelést figyelembe vevő éves átlagérték, ami a teljes terhelésen mért hatásfoktól jelentősen eltérhet. Ha egy kazánra gyárilag megadott hatásfok érték például 92% (ami egy jó értéknek tekinthető), még lehet, hogy éves átlagos hatásfoka mindössze 70% vagy még annál is kevesebb. Sajnos ide tartozik a korábbi hazai gyártású kazánok nagy része. A valóban minőségi kazánok katalógusaiban, gépkönyveiben már nem hatásfok, hanem éves hatásfok adatot adnak meg.

 

További hasznos információk:
Energiatakarékos fűtési rendszerek
Fűtéskorszerűsítés korszerű hőtermelőkkel
Fontos szempontok új kazán vásárlása előtt
Kazáncsere

<