Vissza a főoldalra

Kondenzációs kazán a Remehától

Áttekintés a kondenzációs kazántechnikáról:

A legmagasabb követelményeknek is minden tekintetben megfelelő, kitűnő minőségű és hosszú élettartamú kondenzációs kazánok 1978-as megjelenése a Remeha gyárhoz kapcsolódik és igazi előrelépést jelentett a kazántechnikában.
A kondenzációs technika lényege, hogy a forró füstgázban jelenlevő vízgőzt lecsapatja és a halmazállapot változás során felszabaduló rejtett hőt is fűtésre használja. A maradék lehűlt égéstermék a külső térbe jutva sokkal kevésbé kártékony, mint az eddig ismert elődök esetében. A kondenzációs kazánok már mindenképpen zárt égésterű berendezések, tehát saját külső levegő ellátással rendelkeznek, így az égéshez nem használják a lakótér levegőjét. Az égéstermékek nem kerülhetnek vissza a lakás légterébe, megszűnik a szén-monoxid mérgezés veszélye.
A modern kondenzációs kazán nem csak az energiafogyasztás szempontjából jelent előrelépést. A fűtés hatékonysága jóval alacsonyabb beruházási költség mellett jóval nagyobb mértékben növelhető, mint a nyílászárók cseréjével vagy a lakás szigetelésével.
Éppen ezért ár-érték arányt tekintve a legkedvezőbb, leggyorsabb és leggazdaságosabb energetikai beruházás számunkra a kondenzációs kazán.

Tekintse meg a Remeha kondenzációs kazánokat:

Kondenzációs kazán
Tzerra Plus kombikazánok

Kondenzációs kazán
Avanta Plus kombikazán

Kondenzációs kazán
Calenta kombikazánok

Biztonság: A legmagasabb! A szénmonoxid veszély a zárt égéstér miatt kizárható.
Megtakarítás: Kiemelkedő! (A gázszámla akár 30 százalékkal csökkenhet)
Hatásfok: A legmagasabb!

A kondenzációs kazán hatásfoka:

A hőtermelő (kazán, cirkó) megvásárlásnál nem árt, ha tudjuk a hatásfok és az éves hatásfok közötti különbséget. Amíg a hatásfok a kazán vagy cirkó névleges terhelésénél mért érték, az éves hatásfok a fűtési üzemviszonyok figyelembe vételével mért éves átlag. Egy jól méretezett – az épület hőveszteségéhez illesztett – kazán a fűtési szezonban csak igen rövid ideig, általában egy-két napig működik teljes terheléssel. A fűtési időszak nagyobb részében a fűtőberendezés és a hőtermelő is csak fél, vagy annál kisebb terhelésen üzemel. A hagyományos kazánok csökkentett terhelés mellett – ún. részleges kiterheltségnél – alacsonyabb, sőt gyakran lényegesen alacsonyabb hatásfokkal működnek, mint teljes terhelésnél. A részterheléshez tartozó hatásfok, más néven hasznosítási fok a részterhelés mértékétől függően változik.

Az 1. grafikonon sok éves meteorológiai mérések statisztikai adatai alapján egy átlagosnak tekinthető fűtési szezon fűtőberendezés kiterheltségi (részterhelési) értékei láthatók. A fűtési szezon 210 – 240 napjából alig néhány napig kell a berendezésnek 100% közelében lévő terheléssel dolgoznia, a szezon nagy része 50% kiterheltség alatti üzemelést kíván. A következő 2. grafikonon három különböző kazán hatásfokának – amit a teljes terheléshez tartozó hatásfoktól megkülönböztetésül hasznosítási foknak nevezünk – változása látható a részterhelés, vagyis a kiterheltség függvényében. Kondenzációs kazán
Kondenzációs kazán Az előző két görbe segítségével képezhetjük az éves hatásfokot: a fűtési szezon valamennyi napjához tartozó kazán kiterheltség értékének kazán hasznosítási fokát összeadva, majd osztva a fűtési napok számával az éves (átlagos) hatásfokot kapjuk eredményül. Ez a szám tehát nem egyetlen üzemállapothoz tartozó érték, hanem a fűtési szezon sajátosságait, nagyobb részt csökkentett terhelésen történő üzemelést figyelembe vevő éves átlagérték, ami a teljes terhelésen mért hatásfoktól jelentősen eltérhet. Ha egy kazánra gyárilag megadott hatásfok érték például 92% (ami egy jó értéknek tekinthető), még lehet, hogy éves átlagos hatásfoka mindössze 70% vagy még annál is kevesebb. Sajnos ide tartozik a korábbi hazai gyártású kazánok nagy része. A valóban minőségi kazánok katalógusaiban, gépkönyveiben már nem hatásfok, hanem éves hatásfok adatot adnak meg.

 

További hasznos információk:
Energiatakarékos fűtési rendszerek
Fűtéskorszerűsítés korszerű hőtermelőkkel
Fontos szempontok új kazán vásárlása előtt
Kazáncsere

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<