Vissza a főoldalra

Hogyan ismerje fel, hogy mi a baja a központi fűtési rendszernek

A központi fűtési rendszerek igen megbízhatók, de néha azért meghibásodnak, és ilyenkor nagyobb közüzemi számlákat kell fizetnünk, vagy cserélni kell az alkatrészeket, esetleg azonnal javíttatni kell.

Az alábbiakban összeszedtük a központi fűtési rendszerek 6 leggyakoribb hibáját.

Természetesen a javítást minden esetben ajánlott szakemberre bízni, de jó tudni, hogyan ismerjük fel a tipikus hibákat, azon túl, hogy “nem fűt a radiátor”.

  1. Meghibásodott szivattyú

Hangos vagy szivárog a szivattyú? Megszűnt a vízáramlás, és a radiátorok hideggé váltak? A kiváltó ok lehet szerelési törmelék, fekete vasoxid (magnetit) iszap, vagy vízkőlerakódás.

  1. Meghibásodott radiátor

Ha “tűhegynyi” szivárgások képződnek a radiátoron, akkor a szerelési folyasztószer maradványok vagy az inhibitoros adalékkezelés hiánya miatt korrózió jelentkezett, és ez az oka a meghibásodásnak.

  1. Hideg foltok a radiátoron

Gyakori jelenség, hogy a radiátorok felső részei melegek, de az alsó részek nem melegszenek át. Ilyenkor gyanakodhatunk a vasoxid (magnetit) iszaplerakódásra.

  1. Gázképződés

Ha hideg területek találhatók a radiátor felső részein, és állandóan légteleníti kell, akkor nagy valószínűséggel a rendszerkorrózió eredményeként képződő hidrogéngáz a hibás.

  1. Kazánzörej

Ha a kazánból zavaró sziszegő vagy „csattogó” hangok érkeznek, vagy robajlási hangokat hall az épületben, akkor a vízkő lerakódás a bűnös, illetve a vízkőüledék és a vasoxid korróziós üledékek keringetése.

  1. Elégtelen kazánműködés

Ha a kívánt szobahőmérséklet eléréséhez és a meleg víz előállításához hosszabb kazánüzemidő szükséges, akkor a felhalmozódó vízkőlerakódás vagy a megjelenő korróziós üledék, illetve a radiátorokban felgyülemlő iszap hathat ki a rendszerkeringésre.

Érdemes tudni, hogy ezek a káros folyamatok a Sentinel termékek segítségével mérsékelhetők, lelassíthatók illetve megakadályozhatók. Érdeklődje meg, hogy volt-e a rendszer már tisztítva (legyen szó akár új, akár régi rendszerről), de jó tudnia, hogy a Sentinel termékekkel való adalékkezelés és tisztítás feltétlenül ajánlott.

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ha a fűtési rendszerében a fenti problémák valamelyikét véli felismerni, forduljon szakemberhez.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<