Vissza a főoldalra

REMEHA Avanta Plus 30s kondenzációs gázkazán esettanulmány

Családi ház hőközpont rekonstrukció REMEHA Avanta Plus 30s kondenzációs gázkazánnal

Egy családi ház jelenlegi  nem túl energiatakarékos fűtési rendszerének átalakítását mutatjuk be, ahol  egy  Remeha Avanta Plus 30s kondenzációs gázkazánt építettek be a régi elavult rendszerű  helyére.

 

Épület jellemzői, ahová az új kazán telepítésre került:

  • alapterület: 220,00 m2,
  • belmagasság: 3,00 m,
  • hőszükséglet: 17,00 kW,
  • építés éve: 2001.

Fűtési rendszer jellemzői:

  • meglévő hőleadó: padlófűtés, (alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtési rendszer, 40/32°C fűtővízzel),
  • meglévő hőközpont: atmoszférikus, állandó hőmérsékletű álló gázkazán, két kevert körrel külső időjárás függő szabályozással, analóg helyiség termosztáttal,
  • átlagos éves gázfogyasztás 3800 m3/év (számlák alapján).

Az alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtési rendszerhez kedvezően illeszthető kondenzációs kazán közvetlenül, alacsony fűtési előremenő hőmérséklettel. Az előremenő fűtővíz hőmérséklet a külső időjárás függvényében változik az alábbiak szerint.

g_66319b4eac

Készülék hatásfok optimalizáláshoz és pontos helyiség hőmérséklet szabályozáshoz iSense OT rendszerű készüléket használtunk, helyiség hőmérséklet változás figyelése + külső időjárás függő szabályozás beállításával.
A fűtéskorszerűsítés kapcsán az egyik következtetésünk, hogy kondenzációs kazánt lényegesen kisebb összköltséggel tudunk telepíteni alacsony hőfokú rendszerekhez közvetlenül kötve, mint hagyományos, állandó hőfokú kazánokat.
Jelen esetben két padlófűtési kör motoros keverő szelepei és egy kerámia belső, 6,00 m-es kémény vált utólag feleslegessé. Ezek új beépítési költségei önmagukban meghaladják a 30 kW-os kondenzációs kazán árát.
A korábbi állapothoz képest a talpas kazán helyét a tulajdonos visszanyerte, ez cca. 2,00 m2 kihasználatlan alapterületet jelentett. Ez mai áron 1,0 nm-re 180eFt-ot jelent. Tehát csak a felesleges kémény, keverőszelep és elfoglalt alapterület árából már fedezhető lett volna korábban is ez az új hőközpont.
A fűtéskorszerűsítés, a ma szakmailag javasolt biztonsági szerelvényekkel, vízszűrővel, levegőleválasztóval és korrózióvédő adalék alkalmazásával valósítható csak meg.
2001-ben, amikor a ház épült, ezek egyikét sem alkalmazták. A kazánvédelemről iszap- és levegőleválasztó valamint inhibitor adalék gondoskodik.
A készülék garanciális üzembe helyezésekor a kazán rendszer programját és a digitális szabályzót beállítottuk a tervezett paraméterekre.

k_67d9ac947c

A kazáncsere 2010-ben lett kivitelezve, így már a 2011-és évben eredményről is be lehet számolni. Az elmúlt fűtési szezon alapján elmondható, hogy az eddigi években átlagos 3500 m3/év (444.881Ft/év) gázfogyasztás mostantól 2400 m3-re (304.800 Ft/év) módosult. Ez 1100 m3 gázmegtakarítást, azaz 140.080 Ft/év megtakarítás jelent.
A beruházás egyszerű megtérülése jelen esetben 6 év alatt várható. A gáz drágulását figyelembe véve még rövidebb időt is kaphatunk.
Általánosan levonható következtetés, hogy 15 kW fűtési hőszükségletig a nem kondenzációs kazán alacsony hőfokú fűtési rendszerre való rákötése olyan extra költségekkel jár (keverő szelep, szivattyú), hogy ezt a megoldást semmilyen körülmény nem indokolhatja.
Egy 200 m2-es alapterületű új építés esetén, ahol a hagyományos kazán mellett döntenek a 150.000.Ft-os felár miatt, ott a második fűtési szezontól kezdve pl. egy REMEHA Avanta 22/28c készülék, éves szinten 140.000.Ft.-ot termel vissza a családi kasszába.
Korszerűsített hőközpont, REMEHA Avanta 30s kondenzációs gázkazánnal + iSense OpenTherm rendszerű külső időjárás követő szabályozóval egy régi, 35 kW-os állandó hőmérsékletű álló gázkazán érne fel, amely jelentős energia költséggel is járna.

Kivitelezést végezte:
KLENK ENERGETIKA KFT
5600 Békéscsaba, Dr. Becsey O. u. 10-12.
tel./fax: 06(66)546-840/546-841
www.kenergetika.hu

 

További információ a Remeha termékekről:
Kondenzációs kazán
Kombi kazán
Tárolós kazán
Fűtő kazán
Melegvíz tároló

<