Vissza a főoldalra

Szumma a gázmegtakarításról

A gazdaságos és komfortos fűtés érdekében számos tényezőt figyelembe kell venni a fűtés technika kialakítása során azért , hogy a lehető legjobb hatásfokú fűtési rendszer kerüljön kialakítása. A túlzott energiafogyasztás legfőbb okai a teljesség igénye nélkül: a nem megfelelő hőszigetelésű épület, a rossz minőségű kazán, a túl magas belső hőmérséklet, a rossz szabályzás, a helytelen méretezés. Akár új épületről van szó, akár meglévő épületben központi fűtés létesítéséről, a kialakított fűtési rendszernek, a felhasznált anyagok, berendezések minőségének döntő kihatása van a későbbiekben az üzem során felmerülő kiadásokra.

Az előzőekben részletesen elemeztük a központifűtések energia felhasználását befolyásoló legfontosabb tényezőket és azok hatásait. Láthattuk, hogy egy jó hővédelemmel ellátott épület fűtési energiafogyasztása akár harmada is lehet egy hagyományos építésűnek (70 kW/m2 év – 200 kW/m2 év). Egy régebbi gyártású hagyományos kazán éves hatásfoka fűtési üzemben 70% körüli, viszont egy korszerű alacsonyhőmérsékletű kazán éves hatásfoka 93% nagyságú. Ez a hagyományos kazán vonatkozásában 32%-kal több energia felhasználását jelenti. A szabályozatlan vagy túlzottan magas helyiséghőmérséklet hatásáról is szóltunk. A méretezés nélkül készülő fűtőberendezések mindezeket a hibákat – akár együttesen is – magukban hordhatják.

Mivel az energiatúlfogyasztást okozó tényezők mintegy “egymásra rakódnak” csak a fűtőberendezés hibás kialakítása vagy helytelen üzemállapota is okozhat – teljesen egyforma épületeknél is – akár két-kétésfélszeres energiafogyasztást. Ha még a hőszigetelés hatását is figyelembe vesszük: egy hagyományos épület rossz fűtőberendezéssel ellátva ötször-hatszor annyi energiát fogyaszthat, mint egy jó fűtőberendezéssel felszerelt hőszigetelt épület! Az energia egyre drágul: érdemes előre gondolkodni.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<