Vissza a főoldalra

Az ErP rendelet „köznapi” nevén a kondenzációs kazán rendelet

Mi is az az ErP rendelet? Az Európai Unió környezetbarát tervezésre vonatkozó irányelve, EcoDesign irányelvként is említik, amely a klímaváltozás problémájának enyhítését szolgálja, valamint a környezettudatos energiafelhasználást hivatott elősegíteni. Ennek egyik fontos eleme, hogy 2015. szeptember 26. után az EU területén már kizárólag kondenzációs kazán berendezések gyárthatók, forgalmazhatók, és üzembe helyezni is csak ezeket a gázkazán típusokat lehet. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium még 2015 szeptemberében bejelentette a 65/2011. (IV. 15.) kormányrendelet új módosításának hatályba lépését, amely 2016. július 1-ig a hagyományos gázkészülékek használatba vételére türelmi időt szabott ki. Azonban a fenti határidő óta már nem helyezhetőek forgalomba hagyományos üzemű gázkazánok.

A kondenzáiós kazán rendelet irányelve többek között meghatározza a minimálisan elvárt átlagos éves hatásfokot, valamint előírja az energiahatékonysági címke alkalmazását a 70 kW-nál kisebb teljesítményű kazán készülékeken, valamint az 500 liternél kisebb űrtartalmú melegvíz tárolókon. Ilyen típusú címkéket alkalmaznak a legtöbb elektronikai és háztartási készüléken is, mint például a hűtők és mosógépek.

A rendelet nem csupán a környezetvédelem szempontjából hasznos, hanem a felhasználók energiamegtakarítás terén is jól járhatnak általa, amennyiben régi típusú gázkészüléküket a kondenzációs kazán rendelet szerinti berendezésre cserélik. Hiszen az anyagi befektetés hamar megtérül a havi gázszámlák összegének jelentős csökkenése révén.

Ha kazáncsere előtt áll, ne vágjon bele előzetes információk és fűtési tanácsok nélkül! Forduljon kereskedelmi partnereink bármelyikéhez, szaktanácsadással segítik kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő Remeha készüléket.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT
<