Vissza a főoldalra

A földgáz alternatívája – a hidrogén?

A jövő kihívásai között szerepel, hogy előbb-utóbb meg kell találnunk a földgáz alternatíváját is, de vajon a hidrogén a válasz?

Miért van szükség a földgáz alternatívájára?

A probléma nemcsak az, hogy a fosszilis tüzelőanyagok készlete véges, hanem az is, hogy ezek folyamatos használata üvegházhatású gázokat, például széndioxidot bocsát ki a légkörbe. Ezek a gázok – emelve az egész levegő hőmérsékletét – a légkörben is maradnak, ami megváltoztatja éghajlatunkat. Egyértelmű, hogy a jelenlegi világunk veszélyben van és ha nem változtatunk, katasztrofális következményekkel jár majd bolygónk számára. 

Csak hogy egy példát is említsünk, 1 m3 földgáz elégetése közel 2 kg széndioxid kibocsátást eredményez, ami egy átlagos családi ház esetén évi 4-5 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Ezért jelentős eredményeket hozhat „csak” az épületek fűtésének átgondolása, alternatív technikák használata is.

Mi az alternatíva?

Ahogy már korábban is említettük, számos megújuló technika létezik, amelyek gazdaságos, alacsony széndioxid-kibocsátású és fenntartható fűtést és melegvizet biztosítanak. Ilyenek a levegő és  talajszondás hőszivattyúk, a napenergia és a biomassza tüzelésű kazán is. 

Még ha ezek a technológiák sok otthon számára életképes lehetőségek is lehetnek, sok iparági szakértő aggódik amiatt, hogy ezekre a rendszerekre való váltás milyen hatással lenne a háztulajdonosokra. Ezek a rendszerek (ma még) nagyrészt ismeretlenek, gyakran költségesek, és nem is minden épületben alkalmazhatóak. 

Mindenképpen érdekes lehet, ha fordítva tekintünk a kérdésre és nem azt nézzük, hogy mit kell módosítani az épületen ahhoz, hogy egy új technikának megfeleltessük, hanem inkább azt, hogy milyen új technika lenne a legoptimálisabb, ami nem járna jelentős változtatással. Mi lenne, ha nem az általunk használt kazánokat (fűtésrendszer) cserélnénk, hanem az általa felhasznált „üzemanyagot”, a földgázt? Ma már nem pusztán elmélet, hogy a meglévő gázhálózatot földgáz helyett alacsony széntartalmú gázzal is lehet használni.

Számos olyan „alacsony széntartalmú” gáz van, amelyet már használnak a földgáz alternatívájaként, például a biometánt. Ám ezt a gázt nem tudjuk elég nagy mennyiségben előállítani a kereslet kielégítéséhez. Sok iparági szakértő szerint a hidrogéngáz lehet a legmegfelelőbb erre a kiváltásra.

Miért a hidrogén?

Alacsony vagy nulla széndioxid-kibocsátás

Amikor kazánjaink fosszilis tüzelőanyagokat égetnek, széndioxid szabadul fel a légkörbe, ami károsítja bolygónkat. A hidrogén égetése csak vizet és hőt termel – széndioxid nélkül. Még akkor is, ha a földgáz és a hidrogén keverékét használnánk (amire szintén van lehetőség), jelentősen csökkenthetnénk a széndioxid-kibocsátást.

Nincs szükség az infrastruktúra cseréjére

A hidrogénhálózat ugyanazokat a csővezetékeket, szerelvényeket használhatja, mint a földgáz hálózat- tehát minimális befektetés lenne csak szükséges az infrastruktúra megváltoztatásához. Ezzel arra is lehetőség van, hogy a háztulajdonosok elkerüljék a fűtési rendszer cseréjével járó költségeket.

Rendkívül hatékony „üzemanyag”

A hidrogén nagyon sok energiát tartalmaz, mivel 1 kg hidrogén ugyanannyi energiát tartalmaz, mint 2,8 kg benzin.

És mi a szól ellene?

A hidrogén előállítása drága (jelenleg)

Jelenleg nem olcsó a hidrogén előállítása a kereslet kielégítéséhez elegendő mennyiségben. A hidrogént leginkább elektrolízissel lehet előállítani, vagyis villamos energiát alkalmazva a vizet oxigénné és hidrogénné lehet bontani. Ennek a módszernek természetesen akkor van létjogosultsága, ha a felhasznált elektromosság fenntartható módon került előállításra.

<