Vissza a főoldalra

A jövő fűtéstechnikája

1. rész

A jövő fűtéstechnikája nem egyetlen megoldást kínál!

A Remeha jövőképében különböző energiahordozók által működtetett energiaellátás jelenik meg. Számunkra realitás, hogy a fenntarthatóságot és a klímavédelmi egyezmények által szabott értékeket valójában számos úton el lehet érni, de a fűtéstechnikában leginkább megvalósuló formája a gáz-, az elektromos- és az alternatív energiaforrások együttes használatában rejlik.
A nem is oly távoli jövőben a fosszilis tüzelőanyagoktól a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben fordulunk majd a fenntartható energiaforrások felé. Mindannyian ismerjük a szélenergiából és a napenergiából előállított villamos energiát, melyeket azonban ezidáig nem sikerült hatékonyan és gazdaságosan tárolni. De van más – kevésbé ismert – alternatív energia-hordozó, amelyet tárolni is lehetséges. Ez pedig nem más, mint a Hidrogén.

Milyen más gázokat használhatunk?

Mindenki ismeri a fosszilis földgázt, de van biogáz és zöld gáz is. A biogázt többek között iszapból, hulladéklerakókból, kerti hulladékokból, zöldség- és gyümölcsmaradványokból, valamint állati maradványtermékekből, például tehéntrágyából állítják elő. A biogázt ezután megtisztítják, szárítják, és a földgázzal megegyező minőségűre állítják, amelyet a folyamat végén zöld gáznak hívunk, és fenntartható alternatívája a fosszilis földgáznak.

A hidrogéngáz energiaforrás, csakúgy, mint a földgáz, a szél és a nap. Ez azt jelenti, hogy energiát tudunk nyerni belőle. De nem csak energiát nyerünk belőle, hanem képesek vagyunk a hidrogéngáz biztonságos, hatékony, gazdaságos tárolására és szállítására egyaránt.

Fenntartható hidrogén előállítása

Az ipar évente több ezer tonna hidrogént termel melléktermékként. A hidrogén előállítása a vízmolekula szétválasztásával, vagyis elektrolízissel történik, mely során az oxigént és a hidrogént szeparáljuk, mindenféle káros anyag kibocsátás nélkül – viszont a folyamat jelentős villamos energia felhasználásával történik. A megújuló energiahordozók pl. a szél-, vagy napenergia felhasználásával a hidrogén tiszta, környezetbarát alternatívája a fosszilis energiahordozóknak.

<