Vissza a főoldalra

A világ első hidrogénüzemű háztartási fűtőkazánja – Tesztprojekt Hollandiában

A hidrogénben hatalmas lehetőségek rejlenek, ha a jövő energiaellátására tekintünk. Erről már talán sokan hallottunk. Némelyik idea már megvalósult (pl. az autóiparban), némelyik még tesztelés alatt van. Akárhogy is nézzük, az mára nyilvánvaló, hogy mindennapi életünkben is elvitathatatlan lesz a jelentősége.

Annak idején az 1970-es évek végén a Remeha nevéhez kapcsolódott az első kondenzációs kazán kifejlesztése. Ma már Magyarországon a háztartásokban csak ilyen kazánok telepíthetőek. A kondenzációs kazánok hatékonysága és energiamegtakarítása túlszárnyalja a korábbi kazánokét.

2019-ben a Remeha újabb világújdonságot fejlesztett: az első hidrogénüzemű háztartási gázkazánt, a Remeha-Hydra-t. Az épületfűtés tesztelésére 2019 tavaszán a hollandiai Rozenburgban, Rotterdam közelében egy kísérleti projekt kezdődött, amelyben a világ első hidrogénüzemű háztartási kazánja valós körülmények között működik.

FOTO: DNV GT

A hollandiai projekt közös kezdeményezés a Stedin hálózatüzemeltetővel, Rotterdam önkormányzatával, valamint a Ressort Wonen lakásépítő szövetséggel. A projektben 25 ház központi fűtését látják el földgáz helyett részben hidrogénnel. A helyi szabályozások miatt egyelőre csak a hőenergia 8 százaléka származhat a hidrogén elégetésével nyert energiából, de a projekt kiváló arra, hogy bizonyítsa, a hidrogénből nyerhető energiában mekkora lehetőségek vannak.

FOTO: remeha.nl – Marco Bijkerk (Remeha innovációs manager), Remeha Hydra kazán

A rozenburgi tesztprojekt 100 százalékban környezetbarát. A kazán tiszta hidrogént éget el, amelyet vízből elektrolízissel állítanak elő, melyhez környezeti szempontból semleges szél- vagy napenergiából nyerik az áramot. Így végső soron a károsanyag-kibocsátása nulla.

Két fontos technikai tényezőre érdemes itt felhívni a figyelmet. Egyrészt a már üzemelő, és a ház fűtési rendszerébe implementálható hidrogén-kazánra, amely méretre és kinézetre is megtévesztésig hasonlít a hagyományos gázkazánokhoz. A másik jelentős tényező a hálózat, amely a hidrogén transzportálását lehetővé teszi. A hidrogént a hálózatüzemeltető szállítja egy már meglévő, szabványos földgázvezetéken. A projekt ezen részében azt a koncepciót kívánják alátámasztani, mely szerint a már meglévő gázhálózat alkalmas lehet a hidrogén szállítására.

A projektet 2019. júniusában adták át, azóta is megbízhatóan üzemel. Az első hollandiai projekt után további próbaüzemeket tesztelnek, amelyek keretében az elkövetkező két évben több mint 400 hidrogénkazánt fognak telepíteni. Európa-szerte keresnek hálózatüzemeltetőket és épülettulajdonosokat, hogy vegyenek részt további lehetséges helyszíni tesztekben.

FOTO: remeha.nl

A Remeha-Hydra hidrogén üzemű kazán a 2020 tavaszi utrechti nemzetközi kiállításon elnyerte a vásár különdíját.

Ezzel a fejlesztéssel immáron a fűtéstechnikában is látható közelségbe került ennek a régi/új energiahordozónak, – a környezetbarát hidrogénnek – a lakossági célú felhasználása, amely idővel akár reális és fenntartható alternatívája lehet a jelenleg használt fosszilis energiaforrásoknak.

Forrás: remeha.de, rijnmond.nl, g7.hu

 

<