Vissza a főoldalra

Fűtési takarékossági tippek: Hogyan és mennyi energiát takaríthatunk meg energiatakarékos fűtési rendszerekkel

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiatakarékos háztartási megoldások. A családok energiafelhasználását ma Magyarországon elsősorban olyan energiaforrások biztosítják, melyek Földünk rohamosan csökkenő fosszilis energiaforrásait kihasználva biztosítják a szükséges ellátást. Erőműveink nagy része vagy hazai barna és fekete kőszén hasznosításán alapulnak, vagy külföldről vásárolt földgázzal, illetve kőolajjal üzemelnek. Földünk fosszilis energiatartalékai végesek, így a jövő szempontjából is érdemes olyan alternatívákat találni a napi energiafelhasználással kapcsolatban, amelyek a jelenlegi gyakorlatnál gazdaságosabbak.

A környezettudatos fejlesztések és energiatakarékos berendezések használatával nem pusztán saját energiafelhasználásunkat tesszük jelentősen olcsóbbá, hanem hozzájárulunk a következő generációk megfelelő energiaellátásának biztosításához is.

Az energiaárak nem várt, rohamos növekedése is sokakat késztet olyan változtatások bevezetésére, amelyek a megszokott komfortérzet megtartása mellett lényegesen csökkentik a havi energiaszámlákat, és megvalósításuk optimális ár-érték aránnyal bír, így a szükséges ráfordítás hamar megtérül.

Az alábbi táblázat az energiatakarékos megoldások beruházási költségét és várható energiamegtakarítását hasonlítja össze:

Energiamegtakarítási
beruházás típusa

Energia-megtakarítási lehetőség
%

Energia-megtakarítási átlag
%

Beruházási költség
mFt

Beruházási költség átlag
mFt

Gázkazán cseréje,
hagyományos helyett
kondenzációs kazánra

15-30

22,5

0,5-0,8

0,65

Pótlólagos külső
falszigetelés

15-20

17,5

0,5-1,5

1

Nyílászárók cseréje
hőszigeteltre

10-15

12,5

0,5-1,5

1

 

ENERGIATAKARÉKOS MEGOLDÁSOK

A megfelelő hatásfokú és költséghatékony energiatakarékos fűtési rendszerek kiépítésének meghatározó szakasza az előzetes tervezés. A tervezés során figyelembe kell venni az épületszerkezet sajátosságait, a falak és a födémszerkezet hőáteresztő képességét, a szigetelést, valamint a nyílászárók minőségét. A tervezést feltétlenül bízzuk olyan szakemberre, aki a megfelelő számítások elvégzése után tesz javaslatot energiatakarékos fűtési rendszerünk kiépítésére. Ha nem készülnek el a szükséges számítások, a háztartás fűtése nem lesz optimális. Alulméretezett rendszer esetén pótlólagos rásegítésre lesz szükség, amely ismételt beruházást jelent, valamint üzemeltetése is drágább. A túlméretezett rendszerek már a létesítés során többe kerülnek, működtetésük is többe kerül, és nagyobb terhet rónak környezetünkre.

Fontos továbbá a rendszer optimális beállítása is. A hazánkban legelterjedtebb cirkó rendszereknél figyelembe kell venni a kazánból távozó víz és a fűtőközegből visszatérő víz hőfokát. A hazánkban hosszú ideig használt 90/70 °C hőmérséklettel működő rendszerek – ahol 90 °C a fűtővíz hőmérsékletét és 70 °C visszatérő, lehűlt vízhőmérsékletet jelent – ma már korszerűtlenek. Fűtéstakarékossági szempontból sokkal ideálisabb a korszerű, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés, amely legfeljebb 60-65 °C, vagy a padló- és falfűtések, amelyek 40-45 °C vízhőmérséklettel működnek. Az ilyen rendszerek a fenti hőmérsékleteket is csak a leghidegebb téli napokon produkálják, a fűtési szezon legnagyobb részében ennél alacsonyabb hőmérséklettel üzemelnek, amennyiben modulációs szabályzót választunk a kazánhoz.  Így jelentős energiamegtakarítás érhető el, és a környezet terhelése is csökken.  

Radiátoros fűtés esetén érdemes valamennyi helyiségben egyedi hőmérséklet szabályozását lehetővé tevő termosztatikus radiátor szelepeket alkalmazni, kivéve ott, ahol a központi termosztát van. Ez a megoldás megakadályozza a túlfűtést, a nem használt helyiségek hőmérséklete is szabályozható, melegebb időben pedig automatikusan csökkenti a radiátor hőleadását.

Manapság az intelligens fűtésszabályozó rendszerek is hozzájárulnak a fűtéstakarékossági erőfeszítésekhez, hiszen mindennapi életünkhöz igazíthatjuk a fűtési beállításainkat, és optimalizálhatjuk az energiafogyasztást is. A legújabb, intelligens hőmérséklet szabályozó, Anna, egyedülálló módon, akár távvezérléssel is képes biztosítani otthonunk melegét, mobilunk vagy tabletünk segítségével, az Öko-program kiválasztásával pedig jelentős energiamegtakarítás érhető el.

www.okosanna.com

 

Fűtési tanácsok: MEGLÉVŐ RENDSZEREK HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE

A családok energia felhasználásának túlnyomó többségét a fűtés és a háztartási melegvíz előállítása adják. Jelenleg a városi háztartások legtöbbje gázüzemű fűtési rendszert használ. A hagyományos fűtési rendszerek közül környezetünk szempontjából az egyik legkedvezőbb a gázkazánok használata, mivel ebben az esetben kerül a legkevesebb környezetkárosító anyag (szén-dioxid, szén-monoxid, NOx) a légkörbe. Természetesen vannak megújuló energiára épülő megoldások is, mint például a hőszivattyús fűtési vagy szolár rendszerek. A szakértők által adott fűtési tanácsok szerint viszont a jelenlegi energia árak és kiépítési költségek mellett a leghatékonyabb és leggazdaságosabb – a befektetés megtérülési idejét is figyelembe véve – a kondenzációs gázkazánok használata.

Tzerra Plus kombikazánok Avanta Plus kombikazán Calenta kombikazánok

Mivel az energiamegtakarítás ma Magyarországon is nemzeti érdek, kormányzati pályázati támogatás is nyerhető bizonyos pótlólagos beruházásokra, melyek csökkentik az energia felhasználást. Sajnos a rendelkezésre álló összeg viszonylag csekély, a keret hamar kimerül, ráadásul a pályázati összegek nagy része nem a leggazdaságosabb megoldásokat támogatja. Jelenleg a leghatékonyabb és leghamarabb megtérülő pótlólagos beruházás a meglévő kazánok időjárás-követő szabályzóval ellátott kondenzációs kazánra történő cseréje. Ennek ellenére a legtöbben a külső fal utólagos szigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét választják, mert előzetesen nem kutatják fel a lehetőségeket, és szakembertől kért fűtési tanácsok nélkül vágnak bele a felújításokba. Az otthonunkat és jövőnket érintő jelentős beruházások előtt mindig alaposan tájékozódjunk, hogy hosszú távon melyik megoldással járunk a legjobban!

KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁNOK: A FŰTÉSTAKARÉKOSSÁG EGYIK ALAPPILLÉRE

A kondenzációs gázkazánok a ’80-as években jelentek meg először Hollandiában, a Remeha által kifejlesztett technológiának köszönhetően. Kedvező energiafogyasztásuk és környezetbarát működésük miatt mára már az országban eladott gázkazánok szinte 100%-a kondenzációs. Németországban 50%, Angliában és Ausztriában 25% körüli a kondenzációs gázkazánok számaránya. Ehhez a hatalmas térhódításhoz természetesen a megfelelő tájékoztatás, hozzáértő szakemberek képzése, valamint állami támogatás is hozzájárult. Angliában a kormány például adókedvezménnyel ösztönözte az új, energiatakarékos fűtési technológia bevezetését, sőt némely területen pedig egyenesen kötelezővé tette azt.

Magyarországon a kondenzációs gázkazánok aránya jelenleg nagyjából 5%, de a kedvező külföldi és hazai tapasztalatok miatt ez a szám várhatóan rohamosan nőni fog a közeljövőben. A jelenlegi csekély használatnak több oka is lehet. Napjainkban a tájékoztatás minimális, a média inkább foglalkozik a drágább és kevésbé hatékony új megoldásokkal (hőszivattyú, szolár technológia), de még a hagyományos, környezetet sokkal jobban terhelő szilárd tüzelőanyagokkal működő kazánok is nagyobb teret kapnak.

A KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁN MŰKÖDÉSE

A kondenzációs gázkazánok a ma elérhető legfejlettebb technológiát képviselik az energiatakarékos fűtési rendszerek között. Más gázkazánokhoz képest messze a legmagasabb hatásfokon működnek úgy, hogy károsanyag-kibocsátásuk, vagyis a levegőszennyezésük az elérhető minimumot közelítik meg. Energiamegtakarításuk a hagyományos korszerű kazánokhoz viszonyítva éves szinten legalább 20%, a régebbi kazánokhoz, illetve konvektorokhoz viszonyítva közel 30%.  
A kiemelkedő hatásfok és energiamegtakarítás oka, hogy az égésnél keletkező vízgőz lecsapódik, és annak rejtett hőenergiája visszakerül a rendszerbe. A rejtett hő a víz elpárologtatásához szükséges. Amikor kondenzálódik a vízgőz, ez a hőmennyiség kerül ismét felhasználásra. Tovább növeli a hatékonyságot, hogy kondenzációs kazán esetében a régebbi technológiákkal szemben sokkal alacsonyabb hőmérsékleten távozik a füstgáz – 80 °C alatt -, így kevesebb energia vész kárba a kéményen keresztül.

Milyen kazánt válasszunk tehát, ha meglévő készülékünket korszerűbbre, vagyis energiatakarékos fűtési rendszerre szeretnénk cserélni?  A Remehánál több megoldás közül választhat, otthonának, fűtési igényének és pénztárcájának megfelelően:
Tzerra kombikazán
Avanta Plus kombikazán
Calenta kombikazán

További hasznos információk termékeinkkel kapcsolatban:
Kombi kazán
Tárolós kazán
Melegvíz tároló
Kondenzációs kazán
Fűtő kazán

<