Vissza a főoldalra

Kazáncsere

A gázkazánok lakásaink egyik legfontosabb épületgépészeti elemei. Ezen berendezések szinte észrevétlenül szolgálják ki komfortérzetünket meleg víz, illetve otthonaink megfelelő hőmérsékletének biztosításával. Eljöhet azonban a pillanat, amikor bármilyen okból, melynek oka lehet meghibásodás, fűtéskorszerűsítés vagy lakásfelújítás, kénytelenek vagyunk a készülék cseréjéről gondoskodni. Jelen cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani a csere lehető legszakszerűbb, és költséghatékony lebonyolításához.

Milyen esetekben kell feltétlenül kazánt cserélni?

A kazáncserének több oka is lehet. Lakásfelújítás esetében egyértelmű, hogy az elavult, több évtizedes fűtési rendszert is korszerűsítjük, lecserélve az elavult gázkazánt a lehető legmodernebb típusra. A csere másik – és egyik leggyakrabban előforduló – oka a kényszerű kazáncsere. A gázkazán, lehetett bár a legmodernebb berendezés beszerelése időpontjában, a hosszú éveken át tartó használat során elhasználódik. Dacára a rendszeres és folyamatos karbantartásnak, egy idő után az esetleges javítás költsége helyett ésszerűbb egy új készülék megvásárlását és beszerelését megfontolnunk. Bármi is legyen a csere oka, fontos tudnunk, hogy ez a tevékenység nem merül ki a kazán megvásárlásával, és beszerelésével. Szigorú előírásoknak kell megfelelnie mind a készüléknek, mint pedig az üzembe helyezés folyamatának. A szigor egyik oldalról érthető, lévén a földgáz használata veszélyes üzem, ugyanakkor fontos tudni, hogy a vásárlónak nem kell feltétlenül egyedül, segítség nélkül bejárnia a kazáncsere rögösnek tűnő útját. Megfelelő szakemberek segítségével a vásárló mentesülhet attól, hogy ő maga birkózzon meg a jogszabályok, előírások és rendeletek szövevényes dzsungelével, számára csak egy „feladat” marad, élvezni egy modern, korszerű fűtési és meleg víz rendszer minden kényelmét.

Milyen rendszerű kazánt válasszunk?

Első lépésként el kell döntenünk, milyen rendszerű kazánt szeretnénk beszereltetni. Választhatunk nyílt illetve zárt égésterű kazánrendszerek közül. Fontos tudni azonban, hogy nyílt égésterű kazánok cseréjét – a könnyebben visszaáramló égéstermékek okozta, nem egyszer halálos kimenetelű balesetek miatt – már csak bizonyos feltételek mellett engedélyezik. A zárt égésterű kazánok biztonságosabbak, cégünk is ezt a megoldást ajánlja, mint az egyik lehető legbiztonságosabb rendszert.  A zárt égésterű kazánokat további két nagy csoportba sorolhatjuk: kondenzációs és nem kondenzációs kazánok. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy az EcoDesign irányelvnek megfelelően szeptember 26.-át követően a nem kondenzációs kazánok beszerelésére már nem lesz lehetőség.

Kazáncsere

Napjainkban a legkorszerűbb megoldást a kondenzációs kazánok jelentik, amelyek valamelyest drágább áruk ellenére hamar megtérülnek. A kondenzációs technológia alapja az, hogy a füstgázok erőteljes lehűtésével a füstgázveszteséget nem csak az ún.érzékelhető hőtartományban, hanem a vízgőz égéstermék kondenzációja által a párolgáshő hasznosítása révén is minimálisra csökkentjük. Az így hasznosított energiatöbblet biztosítja a magasabb hatásfokot. A kondenzációs technológia és a folyamatos tüzelésoldali szabályozás a jelentős tüzelőanyag megtakarításon túl lehetővé teszi, hogy a kazánok károsanyag kibocsátása a lehető legkisebb legyen.

Kiválasztottam a készüléket, mi legyen a következő lépés?

Kazáncsere Gázkivitelezőre lesz szüksége. Fontos tudni, hogy a kivitelező nem készíthet szakvéleményt az égéstermék elvezető rendszerről, ezt hivatalosan egy kéményseprő szakember teheti meg, és az is fontos, hogy a rendszer átalakításához egy un. Gázterv készítésére van szükség, amely elkészítését kizárólag mérnök végezheti. Másik lehetőség az úgynevezett egyszerűsített gázkészülék csere. Ebben az esetben a gázvezeték hálózaton semmilyen mértékben nem lehet változtatni, ez a lehetőség kizárólag a kazáncserére vehető igénybe. A kivitelezésre a gázszolgáltató által elfogadott, mestervizsgával rendelkező kivitelező jogosult. Ilyenkor a gázszolgáltató felé történő bejelentési kötelezettséget is a kivitelező végzi el és nyilatkozik a szerelés szakszerűségéről. A kazánhoz csatlakozó füstgázelvezető rendszert azonban ilyenkor is nyomáspróbázni kell, amit az illetékes Kéményseprő cég végez általában. Ennél az eljárásnál két fontos műszaki paramétert kell szem előtt tartani. Az új készülék teljesítménye nem haladhatja meg a 36kW-ot, valamint az új kazán hőterhelése nem lehet nagyobb a cserélendő készüléknél. Érdemes tehát olyan kivitelezőt megbízni a kazáncserével, aki vállalja, hogy a szükséges szakembereket ő maga keresi meg, és kéri fel a szükséges feladatok elvégzésére. A feladatok között a kéményméretezés kiemelt jelentőségű az optimális füstgázelvezetési rendszer kiválasztásához. Ezt Remeha kazán vásárlása esetén cégünk térítés mentesen elvégzi.

További fontos előírás, hogy a kivitelező rendelkezzen mestervizsgával, műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal, regisztrációval és felelősségbiztosítással. Mindenképpen olyan kivitelező választását ajánljuk, amely kapcsolatban áll cégünkkel,hisz ezek a szakemberek pontosan ismerik az általunk forgalmazott kazánok műszaki jellemzőit, valamint hogy garanciális szerződéssel is állnak cégünkkel.

Engedélyek? Nekem kell beszereznem ezeket, vagy van más megoldás is?

A kazáncsere folyamán több hatósági engedélyre is szüksége lehet.

A kéményseprő szakvéleményt minden esetben a területileg illetékes kéményseprőnek kell kiállítania, a Gázterv dokumentációt pedig csak megfelelő szakképesítéssel rendelkező tervező készíthet, amely ezt a tervet engedélyeztetni kell a területileg illetékes gázszolgáltató felülvizsgálati és engedélyezési részlegével. A már említett egyszerűsített készülékcsere esetén is bejelentési kötelezettség van, a szerelést végző kivitelező részéről.

A fentiekből is kitűnik, egy kazán cseréje közel sem egyszerű folyamat, viszont a többi fűtési móddal szemben a földgázüzemű berendezések által kínált kényelem nem csak az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, hanem egyben korunk követelményeinek megfelelően a környezetre nézve az egyik legkevésbé káros is. Ezért meggyőződésünk, hogy érdemes a hazánk európai szinten is kiemelkedő földgázhálózata adta lehetőségeket kihasználva és a hivatalos eljárási módot követve elavult rendszerünk lecserélése illetve új fűtési rendszer kiépítése esetén is emellett döntenünk.

További hasznos információk:
Fűtéskorszerűsítés korszerű hőtermelőkkel
Harmadával csökkentheti a rezsit a fűtéskorszerűsítés
A fűtéskorszerűsítés gazdasági hatásai
Fontos szempontok új kazán vásárlása előtt
Energiatakarékos fűtési rendszerek

<