Vissza a főoldalra

Kombi kazánok a Remehától

A kombinált gázkazánok igen elterjedtek ma Magyarországon. Népszerűségüknek több oka is van. A kombi készülékek egyszerre biztosítják az adott lakás fűtését és használati melegvíz ellátását, valamint helyigényük is jóval kisebb, mint az egyéb, több készülékből álló megoldásoknak. Mivel egyetlen készülék látja el a fűtést és a melegvíz biztosítását, olcsóbb a kezdeti beruházás és általában a szervizköltségek is alacsonyabbak, mint több készülékes megoldás esetén.
A kombi gázkazánok mind kéményes, azaz nyílt égésterű, mind turbós, zárt égésterű kivitelben kaphatóak. Manapság már a zárt égésterű megoldás az elterjedtebb, mivel jóval biztonságosabb. Ebben az esetben a kazán egy megfelelő csövön keresztül a szabadból nyeri az égéshez szükséges levegőt, valamint az égéstermékek is egy külön csövön keresztül, ventilátor segítségével távoznak. A balesetveszély teljesen kizárt, hiszen a kazán égéstere nem érintkezhet a lakás légterével, így a tökéletlen égés következtében esetlegesen előforduló mérgező szén-monoxid sem kerülhet a lakásba. Ma már kondenzációs kombi kazánok is megjelentek a piacon, melyek az egyik leggazdaságosabb megoldást biztosítják a fűtéssel és a használatimelegvíz előállításával kapcsolatban, melyek szintén turbós, zárt égésterű készülékek.

Kombi kazán
Tzerra Plus kombi kazánok

Kombi kazán
Avanta Plus kombi kazán

Kombi kazán
Calenta kombi kazánok


Előnyök és hátrányok

A bevezetőben felsorolt előnyökön kívül (egy készülék, kisebb helyigény, kedvezőbb szervizköltség stb.) a kombi kazánok legfőbb előnye a gazdaságos használati melegvíz előállítás.  A tartályos vízmelegítőkkel szemben, melyek  állandó hőmérsékleten tartják a melegvizet és hőveszteség esetén akkor is ráfűtenek, ha nincs melegvíz fogyasztás, a kombinált kazánok csak azt a vízmennyiséget melegítik, amire éppen az adott pillanatban szükség van. Ez jelentős energiamegtakarítás lehet a háztartások számára. További előny, hogy a melegvíz – egy rövid várakozási idő után – folyamatosan rendelkezésre áll. Mindezt a kombicirkók egy átfolyó melegítő megoldással biztosítják, melynek lényege, hogy a készüléken átáramló hidegvizet akkor kezdi el felmelegíteni a kívánt hőfokra – általában egy szekunder lemezes hőcserélőn keresztül – amikor arra éppen szükség van, azaz megnyitottuk a melegvíz csapot.

Az előnyök mellett a kombi kazánok néhány kedvezőtlenebb tulajdonsággal is rendelkeznek, de ezek alig észrevehetőek, illetve a technológia fejlődésével kiküszöbölhetőek. A kombi kazánok egyszerre csak egy feladatot képesek ellátni, tehát fűtési időszakban, ha használati melegvízre van szükség, a kazán csak az átfolyó vizet melegíti, a fűtési rendszer számára ez idő alatt nem ad energiát. Ez természetesen alig észrevehető, hiszen a melegvíz vételezésének ideje alatt a megfelelően beállított fűtési rendszerben nem következhet be drasztikus hőmérséklet csökkenés.

A régebbi készülékeknél további hátrány lehet, hogy a melegvíz hőmérséklete az átfolyó víz áramlásának sebességétől függ, azaz attól, mennyire nyitjuk meg a melegvíz csapot. Ha lassabb az áramlás, az átfolyó víz több időt tölt a kazánban, így jobban felmelegedhet. Az esetenként eltérő vízhőmérsékletek zavaróak lehetnek zuhanyzáskor, vagy egyszerre több melegvíz vételezésekor. A mai modern készülékek egy beépített szabályzókör segítségével tartják állandó értéken a kifolyó víz hőmérsékletét. Ezek a készülékek természetesen drágábbak, hiszen ehhez szabályozható lángra és kimeneti oldali áramlás- és hőérzékelőkre van szükség.

Beépített rétegtárolós megoldások

A kombi kazánok legnagyobb hátrányaként azt szokták felróni, hogy az átfolyó rendszer miatt néha akár fél percet is várni kell a megfelelő hőmérsékletű melegvízre. Erre a problémára kínálnak tökéletes megoldást a legmodernebb, beépített rétegtárolós kombi kazánok. A beépített tárolónak köszönhetően a melegvíz megnyitását követően azonnal megfelelő hőmérsékletű víz folyik a csapból. Így az egyszerűen falra szerelhető, egy egységből álló, gazdaságos, átfolyós rendszerű kombi kazán képes biztosítani szinte azt a komfortfokozatot, amely egy külső tárolóval ellátott hőközponti megoldástól várható.


Méretezés, karbantartás

Mint minden fűtési rendszer kialakításánál, a kombi kazánok telepítésénél is elengedhetetlen a megfelelő előzetes méretezés. A megfelelő teljesítményű kombi kazán kiválasztásánál elsősorban a becsült szükséges melegvíz mennyisége a meghatározó. Az átfolyós üzemű melegvíz előállításához szükséges teljesítmény szinte mindig meghaladja a szükséges fűtési teljesítményt. Legelterjedtebb a 24 kW-os készülék, de kaphatóak 28 kW-os és 32 kW-os kombi kazánok is. A megfelelő teljesítményű kombi kazán telepítéséhez kérje szakember tanácsát!
A gázüzemű fűtési megoldásoknál nélkülözhetetlen a rendszeres karbantartás. Ez alól a kombi kazánok sem kivételek. A legfontosabb a nyílt égésterű, kéményes kazánok rendszeres ellenőrzése, a tökéletlen égésből visszamaradt mérgező égéstermékek kiküszöbölése miatt.
A zárt rendszerű turbós kazánok esetében is fontos a rendszeres ellenőrzés, karbantartás, hiszen ott is kerülhet szennyeződés az égéstérbe, amely jelentősen csökkentheti a kazán teljesítményét, amely növeli a gázfogyasztást.

További hasznos információk termékeinkkel kapcsolatban:
Tárolós kazán
Melegvíz tároló
Kondenzációs kazán
Fűtő kazán

<